Potpisan ugovor za izgradnju vrlo važnog mosta i cesta na granici s BiH

16.07.2019.

17:18

Autor: HRT

default error photo
Ugovor je vrijedan 19,5 milijuna eura bez PDV-a, odnosno 23,5 milijuna eura s PDV-om, a troškove ravnomjerno plaćaju hrvatska i bosanskohercegovačka strana.
Hrvatske ceste, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine te predstavnik konzorcija izvođača radova u utorak su potpisali 19,5 milijuna eura (bez PDV-a) vrijedan "Ugovor za I fazu projekta Okučani - granica Bosne i Hercegovine", odnosno za izgradnju mosta na granici preko rijeke Save.

Ugovor je vrijedan 19,5 milijuna eura bez PDV-a, odnosno 23,5 milijuna eura s PDV-om, a troškove ravnomjerno plaćaju hrvatska i bosanskohercegovačka strana.

Radove će izvesti zajednica izvođača: Integral Inženjering (Laktaši), Đuro Đaković Montaža (Slavonski Brod) i Zagreb-Montaža (Zagreb).

Ugovor su, kao naručitelji radova, potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i zamjenik ministra Ministarstva komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić, a u ime konzorcija izvođača njihov predstavnik Dragan Jevtović

Na potpisivanju je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je kazao da je potpisivanje ugovora dokaz da dvije susjedne i prijateljske zemlje mogu ostvariti velike infrastrukturne projekte. Istaknuo je i da će do kraja godine u funkciji biti i most Svilaj, koji se također gradi suradnjom BiH i hrvatske strane.

Međudržavni most preko rijeke Save dio je planirane brze ceste "Granica Republike Mađarske - Virovitica - Okučani - granica BiH", na dionici Okučani - granica BiH.

Most bi trebao biti završen u sljedećih 30 mjeseci od uvođenja izvođača u posao, za što je predviđeno 105 dana. Sam most bit će dugačak 462 metra, širok 22,6 metara i imat će četiri prometne trake.

Cjelokupni projekt sastoji se od tri faze i podrazumijeva i izgradnju oko 8,5 kilometara pristupnih cesta. Kompletna dionica obuhvaća, inače, izgradnju četverotračne ceste od postojećeg cestarinskog prolaza Okučani na autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac, uključujući granični prijelaz Okučani te izgradnju međudržavnog mosta.

Projekt završava na području Bosne i Hercegovine, spojem na autocestu Gradiška - Banja Luka (Mihovljani).

Taj cestovni pravac trenutno ne postoji u cestovnoj mreži, već se međudržavni promet odvija državnom cestom D5 i mostom u Staroj Gradišci. Na tom se graničnom prijelazu inače stvaraju ogromne gužve, poglavito vikendima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!