Potpisana dva ugovora vrijedna više od 10 milijuna eura

06.06.2023.

11:17

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Razvojni laboratorij tvrtke Končar - generatori i motori

Razvojni laboratorij tvrtke Končar - generatori i motori

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara.


Končar-Generatori i motori će u sklopu projekta Egglfing-Obernberg proizvesti šest novih generatora za elektranu na njemačkoj strani granice, dok će u sklopu projekta Braunau-Simbach revitalizirati četiri generatora i proizvesti nove statore i rotorske polove za austrijsku stranu u nadolazećim godinama.

Iz Končara pojašnjavaju da je austrijski Verbund, koji je poziv za te projekte objavio u listopadu prošle godine, odabrao tvrtku Končar-Generatori i motori, a u svibnju ove godine ugovorene su etape za oba projekta, u ukupnoj vrijednosti većoj od 10 milijuna eura.

- Proizvodnja i isporuka opreme za oba projekta teći će paralelno i kontinuirano u idućim godinama. Isporuka pozicija prvih generatora na teren planirana je za prvi kvartal 2024. godine, a planirana proizvodnja ostalih generatora za iduće razdoblje sve do 2030. vrijedna je nekoliko desetaka milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Planirani projekti


Ukupan planirani opseg isporuke za hidroelektranu Egglfing-Obernberg, koja se nalazi na njemačkoj strani austrijsko-njemačke granice na rijeci Inn, obuhvaća proizvodnju šest kompletno novih generatora, demontažu starih generatora, montažu novih u postojeću elektranu i njihovo puštanje u pogon.

Projekt uključuje povećanje snage generatora sa 16 megavoltampera (MVA) na 20 MVA, pri čemu je svaki mase veće od 200 tona.

Za hidroelektranu Braunau-Simbach, na austrijskoj strani austrijsko-njemačke granice na rijeci Inn, ukupni planirani opseg isporuke je revitalizacija četiri generatora, što uključuje nove statore, nove rotorske polove, demontažu starih generatora, montažu novih i njihovo puštanje u pogon.

Projekt također uključuje povećanje snage generatora s 32 MVA na 35 MVA, pri čemu je svaki generator mase veće od 300 tona.

Postojeća suradnja


Končar s Verbundom već ima u realizaciji ugovor za isporuku triju novih generatora za ugradnju u postojeću hidroelektranu Ering-Frauenstein, koji je u završnoj etapi te počinju radovi na terenu na posljednjem generatoru.

Austrijska elektroprivreda Verbund najavila je pokretanje investicijskih projekata u skorije vrijeme, što ujedno predstavlja nove prilike za Končar, ističu iz hrvatske kompanije.

Predsjednik uprave Končara Gordan Kolak rekao je da tim projektima nastavljen izvozni zamah Končara na europsko tržište.

- Također, s navedenim projektima te projektima u najavi, Končar-Generatori i motori mogu planirati kontinuiranu proizvodnju za naredno razdoblje sve do 2030. godine, što predstavlja važan preduvjet za nastavak uspješnih poslovnih trendova na razini Grupe Končar, izjavio je uz ostalo Kolak u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!