17:50 / 29.11.2019.

Autor: Sara Badžek/HRT

Potpisani ugovori vrijedni više od 4 milijuna eura

-

-

Foto: - / -

Prelog je poznat kao gospodarski zamašnjak cijelog Međimurja, iz kojeg se proizvodi izvoze na svjetsko tržište.
U Prelogu su se na Gospodarskom forumu okupili gospodarstvenici iz cijele Hrvatske. Dodijeljeni su i potpisani ugovori vrijedni više od 4 milijuna eura. Inače, Prelog je poznat kao gospodarski zamašnjak cijelog Međimurja, iz kojeg se proizvodi izvoze na svjetsko tržište.

Malo više od 7 tisuća stanovnika, gotovo 4 tisuće zaposlenika u tri gospodarske zone. U Prelogu su tvrtke iz Hrvatske i još devet država. Iz jednog od tamošnjih pogona izvoze se kacige u 75 zemalja.

Ministar Darko Horvat dodijelio je 15 ugovora za bespovratne potpore iz programa "Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta, za što je osigurano 700 tisuća kuna, te 19 ugovora iz programa "Razvoj zadružnog poduzetništva", vrijednih 2,7 milijuna kuna.

Možda od onih silnih europskih sredstava ovi osigurani novci ne izgledaju ne znam kako veliki, ali su zbog toga puno vredniji, istaknuo Horvat.

- U Ministarstvu smo svjesni činjenice da su više od 90 posto gospodarskih subjekata obrti, mikro, mali i srednji poduzetnici, OPG-ovi kojima su ovakve potpore od velike važnosti. Nažalost, još uvijek danas imamo komplicirane administrativne postupke za prijavu projekata koje i dalje nastojimo pojednostavniti. Imamo još godinu dana do kraja korištenja ove financijske omotnice i nakon toga kreće analiza, rekao je ministar, koji očekuje da će ta analiza pokazati da su EU sredstva polučila određene efekte.

- Naše temeljno poslanje je zaštita života ljudi, što naši kupci i prepoznaju. Mi ne možemo utjecati na svjetske sukobe, na terorizam, ali visokom kvalitetom naših proizvoda možemo spasiti mnoge živote, objašnjava Alojzije Šestan, direktor tvrtke Šestan - Busch.

Ulaže se u tehnologiju i zaposlenike i u domaćoj tvrtki Marti.

- U zadnje tri godine mi smo uložili 4 milijuna eura, od samog pogona, kaže Mario Petković, direktor tvrtke Marti.

Ovaj preloški poslovni svijet nije samo "muški". Grad je prijatelj ženskog poduzetništva. Planovi idu i u drugim smjerovima.

- Pogotovo je za nas bitna izgradnja obilaznice, što nam daje mogućnost širenja i ono na čemu moramo raditi je otvaranje stambenih prostora, ističe Ljubomir Kolarek, preloški gradonačelnik.

U gradu s 200 tvrtki, 300 OPG-ova i 200 obrta danas je otvoren Gospodarski forum.

- Posljednjih godina on je izašao iz okvira i svake godine je neka tema, ove godine je nedostatak radne snage, kaže Željko Sokač, glasnogovornik Preloga.

Forum završava večeras druženjem i projekcijom filma o gospodarstvu Preloga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!