Potpisani ugovori za "Projekt Osijek 4" vrijedni 21,8 milijuna eura

12.06.2023.

14:17

Autor: Hina/HRT

Osječki gradonačelnik Ivan Radić

Osječki gradonačelnik Ivan Radić

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Osječki gradonačelnik Ivan Radić u ponedjeljak je uručio odabranim tvrtkama ugovore o izvođenju radova na rekonstrukciji i izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže u u sklopu "Projekta Osijek 4", vrijedne 21,8 milijuna eura.

Radić je istaknuo kako će realizacijom projekta dobiti oko 30 kilometara nove i obnovljene vodovodne i kanalizacijske mreže, gubitci vode u sustavu smanjit će se za 25 posto, a povećat će se sigurnost vodoopskrbe i odvodnje.


Novac je najvećim dijelom osiguran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a projekt se s 80 posto iznosa sufinancira EU sredstvima, dok su po 10 posto osigurali Hrvatske vode i osječki "Vodovod".


Najavio je kako će radovi krenuti početkom srpnja u prigradskom naselju Višnjevac, a projekt obuhvaća radove u još pet osječkih ulica.


Radić podsjeća kako je u protekle dvije godine na području grada rekonstruirano 8,4 kilometra vodoopskrbne i 3,4 kilometra kanalizacijske mreže, a vrijednost tih radova je 7,7 milijuna eura.


Također, u Osijeku se gradi najmoderniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj, koji je trenutno u fazi probnog rada, a vrijednost toga projekta je 37,8 milijuna eura, od čega 73 posto iz EU Kohezijskog fonda.


Završetkom toga projekta zbrinut ćemo sve otpadne vode sa šireg osječkog područja i dunavskog sliva, i na taj način zaštititi Dravu, poručio je.


Gradski vodoopskrbni sustav ima 780 kilometara vodovodne i 485 kilometara kanalizacijske mreže. To je velik i kompleksan sustav, čije održavanje košta, pa su nam bitna ova sredstva, istaknuo je Radić.


Predsjednik Uprave osječkog Vodovoda Marko Eljuga pojasnio je kako "Projekt Osijek 4" obuhvaća rekonstrukciju 18,1 kilometara vodoopskrbne i 3,7 kilometara kanalizacijske mreže te izgradnju 4,3 kilometra nove vodoopskrbne i 1,15 kilometara nove kanalizacijske mreže.


Svi izvođači radova dužni su izraditi prometni elaborat, koji će biti usuglašen s prometnom regulacijom u gradu. Molimo sugrađane za strpljenje dok traju radovi, osigurat ćemo alternativne pravce kretanja prometa, poručio je Eljuga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!