Potpisani ugovori za razvoj digitalnih inovacijskih centara

25.04.2023.

12:46

Autor: Hina/HRT/A.S.

Potpisani ugovori za razvoj digitalnih inovacijskih centara

Potpisani ugovori za razvoj digitalnih inovacijskih centara

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstva za provedbu aktivnosti europskih digitalnih inovacijskih centara (EDIH) ukupne vrijednosti 10,8 milijuna eura, potpisani su u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.


Važnost tih projekata je u tome što će hrvatska mala i srednja poduzeća moći dobiti besplatne usluge u području inovacija i digitalizacije, s posebnim naglaskom na napredne tehnologije. 

Ugovore su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović s predstavnicima institucija koje su voditelji EDIH konzorcija tj. koordinatori pojedinog EDIH projekta.

To su EDIH AI4HEALTH kojemu je koordinator Institut Ruđer Bošković, potom EDIH ADRIA gdje je koordinator Sveučilište u Rijeci te EDIH CROBOHUB++, s koordinatorom Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Zadnji je JURK EDIH, a koordinator je Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije.

Koncept EDIH-a osmislila je Europska komisija s ciljem jačanja kapaciteta u području umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti, računarstva visokih performansi, razvoja naprednih digitalnih vještina, digitalne transformacije javne uprave i digitalizacije poduzeća i poslovanja.

Hrvatski EDIH-ovi neprofitni su konzorciji koji su dio Europske mreže EDIH-a, a sastavljeni su od dionika iz privatnog i javnog sektora te će razvijati i pružati usluge, primarno poduzećima, ali i javnom sektoru, u području inovacija i digitalizacije, s posebnim naglaskom na napredne tehnologije.

Galerija
Potpisani ugovori za razvoj digitalnih inovacijskih centara, Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Potpisani ugovori za razvoj digitalnih inovacijskih centara, Foto: Davorin Visnjic /PIXSELLPotpisani ugovori za razvoj digitalnih inovacijskih centara, Foto: Davorin Visnjic /PIXSELL

Vrijednost projekta 10,8 milijuna eura

Sveukupna vrijednost hrvatskih EDIH projekata je 10,8 milijuna eura, a 50 posto bespovratnih sredstava za sufinanciranje njihovih aktivnosti u idućih sedam godina osigurala je Europska komisija u okviru programa Digitalna Europa 2021.-2027.

Financijska doprinos Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za provedbu tih ugovora je 5,1 milijun eura.

Kako bi hrvatski EDIH-i mogli koristiti sredstva Europske komisije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je u 2020. godini provelo javni poziv za odabir nacionalnih kandidata za EDIH-e te su u konačnici četiri hrvatska EDIH-a ušla u financijsku omotnicu i potpisala ugovore o sufinanciranju projekata s Europskom komisijom.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da je EDIH primjer kooperacije privatnog, javnog i znanstvenog sektora, oblik suradnje čiji rad donosi korist cijelom društvu i cijeloj zajednici.

- Dijeljenje znanja društvo čini boljim, a naše gospodarstvo konkurentnijim, rekao je Filipović.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija kazala je da su EDIH-ovi zamišljeni tako da javni i privatni sektor zajedno pomognu u transferiranju znanja, vještina i kompetencija malim i srednjim poduzetnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!