18:56 / 27.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Potpisano 10 ugovora o provedbi projekata iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Provedba projekata omogućit će daljnji napredak u područjima zaštite okoliša i infrastrukture, razminiranja i društveno-gospodarske integracije, obrazovanja i istraživanja te aktivnosti nevladinog sektora.
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je deset ugovora o provedbi projekata u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje s predstavnicima niza institucija uključenih u sustav provedbe navedenog programa, ukupne vrijednosti 335,5 milijuna kuna.

Navedena sredstva ulažu se u tri infrastrukturna projekta vodoopskrbe i odvodnje na području Gorskog kotara u Gradu Delnicama te općinama Fužine i Brod Moravica, zatim razminiranje 1,7 milijuna metara kvadratnih minski zahvaćenog područja Kotar šume kod Petrinje, te projekte na području modernizacije strukovnog i visokog obrazovanja, projekt podrške malim i srednjim poduzetnicima usmjerenim na istraživanje i razvoj te u nevladinom sektoru.

Provedba projekata omogućit će daljnji napredak u područjima zaštite okoliša i infrastrukture, razminiranja i društveno-gospodarske integracije, obrazovanja i istraživanja te aktivnosti nevladinog sektora, ističe u priopćenju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Švicarski doprinos je 282,3 milijuna kuna, a ugovori su rezultat intenzivnog rada Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao Nacionalne koordinacijske jedinice te niza institucija koje se nalaze u sustavu provedbe Švicarsko-hrvatskog mehanizma.

"Povrh financijske vrijednosti i društvene koristi ovih projekata, želim posebno istaknuti i dodatnu vrijednost Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a to je upravo partnerstvo, odnosno jačanje bilateralne suradnje s našim prijateljima koje imamo u švicarskom veleposlanstvu u Hrvatskoj", naglasila je ministrica Žalac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!