Potpisivanje važnog sporazuma u vlaku

02.10.2019.

16:29

Autor: Zdravko Kleva/HRT

default error photo
Pomalo neobično mjesto za poslovne susrete, no to nije smetalo da se u vlaku potpiše i jedan poslovni sporazum.
Pomalo neobično mjesto za poslovne susrete, no to nije smetalo da se u vlaku potpiše i jedan poslovni sporazum.

Naime, u aktivnostima vezanima uz obnovu pruge Lupoglav - Raša u Istri - Lučka uprava Rijeka i HŽ Infrastruktura radit će zajedno. 

Suradnja Lučke uprave Rijeka s HŽ Infrastrukturom, vidi se na svakom koraku. 60 milijuna eura zajednički su projekti na lučkoj infrastrukturi na terminalu Brajdica i Zagrebačkoj obali. Danas je dogovoren novi zajednički projekt. 

Radi se o revitalizaciji pruge Lupoglav-Raša koja je trenutno zatvorena već dugi niz godina. Dakle, njezina obnova  košta velika sredstva, a ona bi bila najviše u funkciji  luke Bršica kojom upravlja Lučka uprava Rijeka, kaže član Uprave HŽ Infrastrukture Nikola Ljuban.

Terminal Bršica jedan je od dva specijalizirana u lučkom bazenu Raša. Namijenjen je prometu takozvanoga generalnog tereta: drva i žive stoke.

- Potpisani sporazum dogovor je o formiranju radne grupe koja bi u biti vodila računa da se dođe do sredstava Eurospkih fondova, kojima bi se moglo financirati u buduće ova infrastruktura u Bazenu Rašara, ističe pomoćnica ravnatelja Luke Rijeka za financije i EU fondove, Zorka Beganović.

Projekt je to za koji bi se natjecalo kroz europski kohezijski operativni program 2020.-2027., s projektom izgradnje dvokolosiječne pruge od Karlovca do Rijeke. Time bi bila obuhvaćena i dionica riječke gradske željeznice.

U tijeku je projektiranje od Škrljava do Matulja-Jurdana, gradi se novi kolosijek s nizom stajališta u gradu, ističe glavni ineženjer za promet HŽ Infrastuktura Marko Car.

Unutar dvije godine projektna dokumentacija i građevinska dozvola bit će gotovi. Svi planovi i projekti spominjani danas, u fokusu imaju bolju povezanost i veću konkuretnost riječke luke i riječkog prometnog pravca s Europom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!