Potpora Svjetske banke Hrvatskoj za digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju

23.06.2023.

11:42

Autor: HRT/V.G./Hina

 Potpora Svjetske banke Hrvatskoj

Potpora Svjetske banke Hrvatskoj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Odbor Svjetske banke Hrvatskoj je odobrio sredstva za projekt digitalne, inovativne i zelene tehnologije (DIGIT) u iznosu od 116,4 milijuna američkih dolara, kojem je cilj unaprjeđenje istraživanja i inovacija, izvijestila je u petak Svjetska banka.

- Projekt će olakšati digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju gospodarstva, povećati resurse za primijenjena istraživanja i eksperimentalni razvoj te poduprijeti napore koje hrvatska vlada ulaže u jačanje svojih institucionalnih kapaciteta za kreiranje politika istraživanja i razvoja, navedeno je u priopćenju.

Projektom DIGIT financirat će se, putem različitih darovnica, digitalna i zelena istraživanja i inovacije te će se njime dodatno povećati i poboljšati učinkovitost ulaganja te izgraditi kapaciteti institucija za provedbu tog programa. U okviru projekta podržat će se i reforme predviđene Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO) te Strategijom pametne specijalizacije (S3), kao i aktivnosti važne za pristupanje Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), izvijestili su iz Svjetske banke, dodajući da će se projekt provoditi u uskoj suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

- Ovim projektom povećat će se kapacitet tijela javne uprave i državnih tijela za pružanje učinkovitije potpore sustavu inovacija i financiranje intervencija s mogućim transformacijskim učinkom na izvrsnost istraživanja, rekao je direktor Svjetske banke za Hrvatsku Jehan Arulpragasam.

- Istraživačkim institucijama i istraživačima izravno će koristiti različite darovnice za novu istraživačku infrastrukturu, čime će se poboljšati upravljanje postojećom infrastrukturom i uspostaviti nova suradnja s privatnim sektorom. Predviđena ulaganja u tehnologije za digitalna i zelena istraživanja mogu dovesti i do znatnog povećanja produktivnosti poduzeća i biti velika prilika za rast hrvatskoga gospodarstva koje je usmjereno na usluge, izjava je Arulpragasama koja se prenosi u priopćenju.

Iz Svjetske banke su ocijenili da su dosadašnji rezultati Hrvatske u digitalnim i zelenim istraživanjima i razvoju bili skromni, a da se istraživačka zajednica suočavala s poteškoćama u provedbi visokokvalitetnih istraživanja i uspostavljanju stvarnih veza s poslovnim sektorom, često zbog nedostatka financiranja, zastarjele infrastrukture i opreme te nedovoljno dobrog javnog upravljanja i institucionalnog okvira.

Također, naveli su, sudjelovanje u međunarodnim nadmetanjima u području istraživanja i razvoja bilo je na niskoj razini te su hrvatske istraživačke institucije i poduzeća teško dolazila do kompetitivnih i prestižnih sredstava iz Obzora 2020., programa Europske unije za istraživanja i inovacije koji je bio dostupan u razdoblju 2014. 2020. Digitalna i zelena istraživanja i inovacije bili su vrlo ograničeni, uz tek nekoliko patenata u području industrijskih digitalnih tehnologija te samo 9,5 posto patenata u tehnologijama povezanima sa zaštitom okoliša.

Iz banke su istaknuli da će izravnu korist ostvariti i poduzeća jer će primiti potporu za utvrđivanje istraživačkih potreba, usklađivanje s istraživačkim kapacitetima, uspostavu suradnje, provedbu projekata istraživanja i razvoja u području digitalnih i zelenih tehnologija te provedbu projekata s pečatom izvrsnosti.

- Projekt će koristiti i čitavom gospodarstvu Republike Hrvatske jer će se poboljšati sustavni izgledi i uvjeti za istraživanja i razvoj, rast poslovanja, produktivnost i posljedično otvaranje radnih mjesta, napisali su.

Inače, Grupacija Svjetske banke u Hrvatskoj je u proteklih trideset godina podržala više od 100 projekata u iznosu od 6,5 milijardi američkih dolara te pružila znanje i tehničku pomoć za jačanje institucija i podršku u kreiranju javnih politika izradivši više od 330 izvješća i studija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!