Potpore za navodnjavanje u Osječko-baranjskoj županiji

30.08.2022.

16:53

Autor: Marin Ćurić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Potpore poljoprivrednicima u Osječko-baranjskoj županiji

Potpore poljoprivrednicima u Osječko-baranjskoj županiji

Foto: HTV / HRT

Iz Programa ruralnog razvoja danas je poljoprivrednicima Osječko-baranjske županije dodijeljeno 19 ugovora vrijednih ukupno 133 milijuna kuna. Omogućit će proširenje ili izgradnju sustava navodnjavanja. Dodijeljen novac uložit će se i u stočarsku proizvodnju na gospodarstvima mladih i malih poljoprivrednika te u sjemenarsku proizvodnju.  

Potpore se odnose na dva velika sustava navodnjavanja. Čak 123 milijuna kuna namijenjeno je za izgradnju onoga u Dalju i te proširenje sadašnjega u Gatu. Tako se osigurava navodnjavanje više od 1200 hektara.

- Uskoro ih završavamo. Radi se o ogromnim, velikim sustavima, radi se o dva sustava od 16 sustava koje je Osječko-baranjska županija do sada izgradila ili priprema izgraditi, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Resorna ministrica najavila je skori, prvi takav, natječaj isključivo za opremu za navodnjavanje.

- Slijedom zahtjeva koji su dolazili prije svega iz Slavonije, mi ćemo pripremiti jedan poseban natječaj i objaviti ga, prema očekivanjima, u listopadu 2022., najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Uručeni su ugovori o financiranju i nabavi stoke te za razvoj stočarske proizvodnje i investicije u sjemenarsku proizvodnju. Mirku Miladinoviću je odobreno 530 tisuća kuna.

- Uzeo sam jednu liniju za doradu sjemena kapaciteta 5 tona na sat, jednu traktorsku prikolicu i jednu sijačicu za sjetvu širokorednih kultura. Znači mi to puno, 50 posto sredstava dobit ću u povratu, to su ipak nekakvi novci, ističe Miladinović.

Nakon 7 godina primjene i financiranja mjera Programa ruralnog razvoja, u Osječko-baranjskoj županiji udio mladih poljorpivrednika veći je od 19 posto i približio se nacionalnom cilju.

- Veseli činjenica, iako imamo puno problema, da smo u posljednje dvije i pol godine povećali broj mladih poljoprivrednika na razini Hrvatske za četiri i pol tisuće, kaže ministrica Vučković. 

Sada je hrvatski prosjek veći od europskog, koji je malo veći od 15 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!