Potpore županije od 2,1 mil. kn za osječko-baranjske poljoprivrednike

13:33 / 29.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Potpore za osječko-baranjske poljoprivrednike

Potpore za osječko-baranjske poljoprivrednike

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ugovore o dodjeli potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju, vrijedne više od 2,1 milijuna kuna, korisnicima iz Osječko-baranjske županije u srijedu je uručio župan Ivan Anušić, naglasivši da se ovakvim potporama trebamo otrgnuti od nekvalitetnih uvoznih proizvoda.


Podsjetivši da je u protekle četiri godine poljoprivrednicima ove Županije isplaćeno više od 15 milijuna kuna raznih potpora, župan Anušić rekao je kako Osječko-baranjska županija i Slavonija trebaju biti područje na kojemu će se proizvoditi i prerađivati hrana, gdje će se primjenjivati nove tehnologije i stvarati brendirani proizvodi, koji će biti konkurentni na tržištu.


Vjeruje da će do kraja iduće godine proraditi novi Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, i da će to biti velika potpora svim poljoprivrednicima.


- Hrana će se proizvoditi i nakon pandemije, sve su veće svjetske potrebe za hranom, a mi to možemo raditi, jer su proizvodnja i prerada prehrambenih proizvoda posao budućnosti, i u taj posao treba ulagati, rekao je župan Anušić.


Poljoprivreda budućnost Slavonije

- Poljoprivreda, proizvodnja i prerada prehrambenih proizvoda su budućnost Slavonije i ove županije, i mi se moramo otrgnuti uvoznim proizvodima, koji nisu kvalitetni i nisu s naših OPG-ova i sustava, upravo kroz ovakve potpore, poručio je župan Anušić.


Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivedu i ruralni razvoj Silva Wendling rekla je da je povećan intenzitet potpora za mlade poljoprivrednike, kao i za one koji se bave ekološkom proizvodnjom. Ističe kako je to način na koji se može zadržati mlade poljoprivrednike i motivirati ih da se nastave baviti poljoprivrednom proizvodnjom.


Podsjetila je da su su korisnici potpora imali velika ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda, što ohrabruje, jer pokazuje da su proizvođači svjesni da se samo ulaganjem u proizvode s dodanom vrijednošću može postići tržišna cijena, koja može pokriti troškove proizvodnje i omogućiti određenu zaradu.


- Također su velika ulaganja u kvalitetu i brendiranje proizvoda, i u tome su vidljivi veliki pomaci što je važno za prepoznatljivost poljoprivrednih proizvoda na tržištu, dodala je Wendling.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!