Grabovac: Potpuna koncentracija na razvoj Luke Rijeka

28.06.2022.

10:38

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Luka Rijeka

Luka Rijeka

Foto: HTV / HRT

Duško Grabovac, predsjednik uprave Luke Rijeka rekao je u emisiji Studio 4 da su upiti za silosne kapacitete u Luci Rijeka ozbiljno povećani. Kako kaže, sve će učiniti da prime što više tereta te da isti što brže ode iz luke kako bi kapaciteti bili veći.

Galerija
Duško Grabovac, Foto: HTV/HRT
Kristijan Rogić, Foto: HTV/HRT

- Silos u Rijeci prije 3 godine je bio zatvoren i sva je sreća da smo ga osposobili zato što sada imamo mnogo zahtjeva za pretovarom žitarica, govori.

Ove godine Luka Rijeka ima pritisak na silosima, ali isto tako i na terminal u Bakru za prekrcaj željezne rudače i ugljena, zbog istih razloga, a to je rat u Ukrajini i blokade crnomorskih luka.

EK je napravila plan uspostave prometnih traka solidarnosti kako bi omogućila izvoz žitarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine kopnenim putem.

Kristijan Rogić s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu rekao je kako to nije moguće napraviti u kratkom roku.

- Postoje problemi tehničke prirode. Standard širine tračnica za bivše zemlje sovjetskog bloka je drugačiji nego za zemlje EU, tako da će se očito trebati vršiti prekrcaj na određenim točkama i onda transportirati prema lukama na Mediteranu, istaknuo je i dodao kako će se taj problem morati riješiti zao što za sada nema ozbiljnijeg kanala distribucije za takvu robu.

Na pitanje što će to značiti za luke u Hrvatskoj, Grabovac je rekao kako je Luka Rijeka veliko gradilište zbog velike potražnje za prometom.

- Upravo smo u jeku izgradnje C projekata kojima obnavljamo podnu infrastrukturu. Stvaraju se da Rijeka Luka bude konkurentna lukama Trst i Kopar, naglasio je.

Dodaje kako je potpuna koncentracija i Vlade i resornog ministarstva na razvoj Luke Rijeka kako bi se dostigli, ali i prestigli spomenuti konkurenti.

- Što se tiče ostalih jadranskih luka, one imaju svoju ulogu, prije svega luka Ploče, govori.

Rogić je rekao kako se 60 posto kontejnerskog tereta iz koparske luke preveze prema unutrašnjosti željeznicom, za razliku od riječke luke taj se promet okreće oko 40 posto. Kako kaže, tu postoji prostor za napredak.

Grabovac naglašava kako treba biti konkurentan, zato što teret ide tamo gdje su cijene niže.

Više u video prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!