Potražnja veća nego rekordne 2019., osobito popularne kuće za odmor

03.04.2022.

21:45

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Kuća za odmor u Istri

Kuća za odmor u Istri

Foto: HTV / HRT

Prema najavama, Istra može očekivati dobru turističku sezonu. Poreč, Rovinj i ostali gradovi uz more već imaju dobre turističke brojeve, a i središnja Istra bilježi izvrstan booking. Posebno je velik interes za kuće za odmor.


Ako je nešto spasilo sela središnje Istre od nestajanja, onda je to zacijelo turizam. Prije 30-ak godina počele su se uređivati i iznajmljivati prve kuće za odmor. Strani turisti odmah su pohrlili onamo, a tako je i danas. Kuće za odmor grade se i u vrijeme COVID krize.

Privatna iznajmljivačica Nada Valenta ovim se poslom bavi treću godinu, a kuća je popunjena cijelu sezonu. U kuću za 14 osoba dolazi više obitelji i, kaže, zadovoljni su.

Zadovoljni i domaćini. Toliko da iza ove, grade još jednu kuću za odmor, jednako veliku. I mladi se odlučuju za gradnju takvih kuća i ostanak na selu. Od turizma se može dobro živjeti.

- Oko 90% gostiju je iz Njemačke, za sada smo puni od kraja travnja do kraja rujna, imamo još samo 2 tjedna u lipnju i pokoju rupicu, od par dana, kaže Ivan Fabris

Od Nove godine dosad središnja Istra ostvarila je čak 53% više noćenja nego u istome razdoblju rekordne 2019.

- U siječnju je booking bio 200% bolji nego 2019., godina je krenula odlično, rezerviran je veći dio smještaja u središnjoj Istri već tada, onda je malo stalo, zbog aktualne situacije, no sad je nastavljeno odličnim tempom, dodaje Kantaruti.

Zbog privatnosti, vrhunske uređenosti i prihvatljivih cijena, kuće za odmor u središnjoj Istri najtraženije su na turističkome tržištu, posebice zemalja njemačkoga govornog područja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!