12:13 / 20.04.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Potražnja za automobilima u EU snažno pala u ožujku; blaži pad u Hrvatskoj

Pad potražnje za automobilima

Pad potražnje za automobilima

Foto: Roman Babakin / SHUTTERSTOCK

Potražnja za automobilima u EU snažno je pala u ožujku, odražavajući pojačane probleme u opskrbi zbog rata u Ukrajini, dok je Hrvatska bilježila znatno blaži pad, pokazali su podaci udruženja proizvođača automobila ACEA.


U EU je u ožujku registrirano 844.187 novih automobila, za 20,5 % manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izvijestila je ACEA. U veljači njihov je broj smanjen za 6,7 %.

Potražnja za automobilima pala je u ožujku deveti mjesec zaredom, zbog kontinuiranih poremećaja u nabavnim lancima koje je zaoštrila ruska invazija na Ukrajinu, otežavši proizvodnju.

Većina zemalja u regiji bilježila je u prošlom mjesecu dvoznamenkasti pad prodaje, uključujući i vodeća tržišta, ističu u ACEA-i.

U Španjolskoj i Italiji potražnja je smanjena za 30 %, u Francuskoj za 20 %, a u Njemačkoj za 17,5 %.

U Hrvatskoj je u ožujku prema podacima ACEA-e registrirano 3810 novih automobila, za 8,3 % manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U veljači njihov je broj potonuo 15,8 %.

Pad na početku godine

Tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja broj registracija novih automobila u EU pao za 12,3 % u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriranih ukupno 2.245.976 novih automobila, utvrdila je udruga.

Među vodećim tržištima najsnažnije je pala potražnja za automobilima u Italiji, za 24,4 %. Slijede Francuska s padom potražnje za 17,3 % i Španjolska gdje se smanjila 11,6 %.

Najblaži pad u skupini bilježila je Njemačka, za 4,6 %.

U Hrvatskoj su u prva tri ovogodišnja mjeseca prema podacima ACEA-e registrirana 9.632 nova automobila, 8 % manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!