10:19 / 24.10.2021.

Autor: Hina/HRT

Počelo skupljanje potpisa referendumske inicijative 'Zaštitimo hrvatsku kunu'

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Hrvatski suverenisti kojima se pridružio HSP i nekoliko udruga, smatraju da Hrvatska još nije spremna za euro te da će njegovim uvođenjem rasti cijene, što će biti udar na standard građana. Zato su kroz Inicijativu "Zaštitimo hrvatsku kunu" počeli prikupljati potpise za raspisivanje referenduma. Na više od 250 lokacija građani će se moći izjašnjavati jesu li za to da u Ustav uđe odredba koja glasi da je novčana jedinica Republike Hrvatske - kuna i da odluku o promjeni novčane jedinice donose birači na referendumu.


Vezano uz to Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je kako se "Rješenjem Ministra pravosuđa i uprave utvrđuje da je u registru birača na dan 24. listopada 2021. u 00:00 sati upisano ukupno 3.688.671 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj te da deset posto od tog broja iznosi 368.867".

"Organizacijski odbor Referendumske inicijative 'Zaštitimo hrvatsku kunu', za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma - s referendumskim pitanjem: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: 'Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu' - najavio je početak prikupljanja potpisa birača", navode iz Ministarstva.

Nedjelja, 24. listopada 2021. određen je kao prvi dan prikupljanja potpisa (referentni dan), dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave dužno je, sukladno Odluci Ustavnog suda RH od 10. prosinca 2014., posebnim rješenjem utvrditi ukupan broj birača u Republici Hrvatskoj na referentni dan u 00:00 sati (referentni sat). Isti je dan to rješenje dužno objaviti na svojoj mrežnoj stranici i dostaviti ga za objavu u Narodnim novinama, ističu iz Ministarstva.

- Ovim referendumom zapravo želimo vratiti hrvatskom narodu moć odlučivanja o budućnosti RH i političkim procesima u RH. Euro u ovom trenutku se pokušava uvesti nasilno ne ispitivajući javno mnijenje građana RH. To je ono što mi želimo ovom referendumskom inicijativom promijeniti, rekao je Marko Milanović Litre, predsjednik organizacijskog odbora inicijative "Zaštitimo hrvatsku kunu".

- Nitko nema pravo, a pogotovo Andrej Plenković kao miraz hrvatsku kunu i hrvatski monetarni suverenitet nositi u Bruxelles kao zalog vlastite karijere, rekao je Frano Čirko, član organizacijskog odbora inicijative "Zaštitimo hrvatsku kunu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!