Naplaćuje li se u kafićima više nego li je istaknuto na cjenicima?

18.06.2022.

18:21

Autor: Anita Suknjov/Potrošački kod/T.D./HRT

Kava

Kava

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vlasnik kafića u Italiji morao je platiti kaznu od tisuću eura. Naime, gost ga je prijavio jer mu je espresso naplatio dva eura, što nije bilo navedeno u cjeniku. Taj je iznos bio vidljiv u digitalnom cjeniku dostupnom putem QR koda. Zbog pravila prema kojem kafići u Italiji moraju imati ispisane cijene iza šanka ili u cjeniku na stolu, policija je izrekla kaznu. 

Zbog kave, vlasnik kafića u Firenci platio je kaznu od tisuću eura. Gost koji ju je naručio, nezadovoljan cijenom od 2 eura, zvao je policiju. 

- Kada je gost saznao cijenu kave, postao je bijesan, bio je veoma ljut. Žalio se na cijenu, vikao je i optužio nas da smo ga pokrali pa je nazvao policiju, istaknuo je Francesco Sanapo, vlasnik kafića. 

U Italiji se kava do sada plaćala 1 euro. No, više od 70 posto kafića povećalo je cijene u posljednjih godinu dana zbog problema s opskrbom.

- U stranim zemljama, ako idete u specijalizirana mjesta, kava je čak i skuplja. Naša kava je 1 euro. Manje bi bilo prejeftino, a više preskupo, rekao je Sanapo.

Robert Pudić, vlasnik kafića u Zagrebu specijaliziranog za posebne vrste kave, objašnjava spornu situaciju u Italiji.

- Oni imaju problem što je gospodin koji je naručio kavu - ona je bila organska kava, Decaf kava iz Meksika. Znači, posebno brana kava i ona je sama po sebi već skuplja, nego običan espresso kojeg su Talijani naučili piti. I tako vam je ispala ta fama da je naplaćen 2 eura, a ta kava stvarno i je 2 eura. Ona toliko košta, rekao je Pudić.

Cijena je opravdana, kaže Robert Pudić, jer postoji razlika između komercijalne i specijalizirane kave.

- To su dva svijeta kave. Comercial coffee su komercijalne kave. Tu možete koristiti kave koje nisu pod nadzorom. Nemaju tu kvalitetu, ne prolaze 82 boda u rangu. Znači imate od 70 do 100 bodova, a kave iznad 82 su vam specialty kave, naglasio je Pudić.

No vlasnik je kaznu dobio zbog toga što cjenik nije bio istaknut na vidljivom mjestu.

- Oni imaju cjenik koji se nalazi samo iza šanka, ali imaju i na stolovima jer ja znam njegove coffee shopove, imaju na stolovima, ali ne na svakom jer ga ne moraju imati, ali imaju QR kodove i slučaj je bio taj da je gost kupio kavu, a u Italiji vam je pravilo. Espresso jedan euro, to je zlatno pravilo kad stojite, kad sjedite 2-2.5 eura, rekao je Pudić.   

U Hrvatskoj postoji sličan zakon o cjenicima, ali ipak ne toliko rigorozan. 

- Imamo određeno gdje se cjenici trebaju nalaziti i kaže se da se cjenik zapravo treba nalaziti na svakom stolu u ugostiteljskom objektu, a naprimjer za objekte koji poslužuju topla jela i hranu, kod njih postoji jedna odredba gdje se kaže da se takav cjenik treba postaviti ispred ulaza u ugostiteljski objekt, rekao je Ivan Tadić, tajnik Udruženja ugostitelja Zagreba.  

Zakonski je određeno znači strogo piše u zakonu da cjenik mora biti istaknut na vidljivom mjestu gdje klijent ili kupac ili gost mogu vidjeti točnu cijenu i onaj proizvod kojeg želi vidjeti. On ne mora biti po našem zakonu kao u Italiji istaknut iza šanka. Zakonom su propisane kazne u iznosu od 2500 do 20 000 kuna.

- No ono što je novina u posljednjih nekoliko godina u našem zakonodavstvu, postupanju inspektora turističkih je zapravo načelo oportuniteta. Turistički inspektori u ovom trenutku kad otkriju da je došlo do nekakvog odstupanja od onog što je propisano zakonom za određene stvari u ovom slučaju i za tu situaciju s cjenicima mogu upozoriti vlasnika ugostiteljskog objekta na taj nedostatak, mogu ga educirati i tražiti da se to otkloni, istaknuo je Tadić.  

Upravo zbog takvih situacija važno je provjeriti cijene. A ako cjenik nije na vidljivom mjestu, obvezno ga zatražite kako ne biste ostali neugodno iznenađeni. Primjerice kava u nekim kafićima u Dubrovniku i dalje nosi neslavnu titulu najskuplje u Hrvatskoj - cijena joj je čak 40 kuna.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!