15:58 / 25.01.2020.

Autor: Kornat Vilović/Potrošački kod/IMS/HRT

Potrošački kod: O RBA i kriznom komuniciranju

-

-

Foto: - / -

Za udruge koje već godinama vode bitku s bankama, to je samo dokaz da su bile u pravu i da su banke na svaki mogući način nastojale utjecati na sustav te dodatno prevariti sve one građane koji su im godinama preplaćivali lihvarske kamate.
Nakon što je otkriveno da Raiffeisen Bank u natječaju traži PR agenciju koja bi među ostalim vršila pritisak na ustavne suce u slučaju Franak, ta je banka pod izvanrednim nadzorom HNB-a. Udruga Franak zatražila je od Državnog odvjetništva da istraži pokušaj RBA da posredno vrši pritisak na sudove. Tvrde da se time želi spriječiti povrat čak 25 milijardi kuna oštećenim klijentima. Iz banke poručuju da se njihovo poslovanje temelji na poštovanju svih hrvatskih zakona i propisa.

- Ostavka čelnika RBA u RH Hrvatskoj zbog skandala s oglasom, kaznene prijave HNB-u
- RBA se brani da nitko nije angažiran za pritisak na sud
- Nadzor nad RBA, pritisak na Ustavni sud bi se prijavio DORH-u

Udruga Franak najoštrije je osudila RBA koja ne bira način kako bi pokušala korumpirati i utjecati na hrvatsko pravosuđe.

- Taj pokušaj unajmljivanja PR agencije za krizno komuniciranje, gdje se između ostalog traži i pritisak na sudove da bi oni donosili odluke koje su povoljne za banke, nastavak je kriminalnog zločinačkog djelovanja takozvanih hrvatskih banaka, rekao je saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić.

Predsjedniku Ustavnog suda bilo je nevjerojatno da netko uopće može pomisliti da putem bilo kakve PR agencije može utjecati na odluke suda.

- Nikakvih pritisaka nije bilo ni na mene ni na kolege, rekao je Miroslav Šeparović. 

Predsjednik Vrhovnog suda ističe kako će se odluka o slučaju "švicarac" donijeti unutar 90 dana te apelira da se ne rade nikakvi dodatni pritisci na rad Vrhovnog suda.

Za guvernera HNB-a Borisa Vujčića to je bilo neugodno iskustvo, a o slučaju je pročitao u medijima. HNB je već poduzeo korake u nadzoru nad Raiffeisen Bankom.

Iz RBA ističu kako je predana sva dokumentacija HNB-u kako je i traženo te vjeruju da će se vidjeti kako se cjelokupno poslovanje RBA temelji na poštovanju svih zakona i propisa Republike Hrvatske.

"Natječaj za PR agenciju RBA je raspisala s ciljem ravnopravne zastupljenosti stavova banke u slučaju švicarskog franka. Zadatak agencije zamišljen je isključivo kao omogućavanje vidljivosti 'druge strane' slučaja, a koja je u dosadašnjem javnom prostoru imala smanjeni doseg. U svim aktivnostima, pa tako i kod spomenutog natječaja, tražena su isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke, odnosno komunikacijske aktivnosti koje bi kroz medije doprle do ciljanih javnosti", stoji u priopćenju RBA-a.

U zaštitu digniteta ostalih hrvatskih banaka stala je njihova udruga.

"Hrvatska udruga banaka izražava nezadovoljstvo zbog sumnji u neetično postupanje naše članice prilikom izbora vlastite agencije za odnose s javnošću. HUB se, kao i njezine članice, uvijek držao najviših etičkih standarda i poštovao neovisnost svih institucija, a eventualno nedopušteno ponašanje jedne članice ne smije izazvati nepovjerenje prema poslovanju svih 18 banaka članica HUB-a", priopćio je HUB.

Nezavisni zastupnici Marin Škibola i Ivan Lovrinović podnijeli su Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Hrvatskoj narodnoj banci. Smatraju da su propustili spriječiti nezakonito i ništetno sklapanje ugovora o kreditima u švicarskim francima. Podržalo ih je još šest zastupnika te građanske udruge.

Za udruge koje već godinama vode bitku s bankama, to je samo dokaz kako su bile u pravu i da su banke na svaki mogući način nastojale utjecati na sustav te dodatno prevariti sve one građane koji su im godinama preplaćivali lihvarske kamate. Novac zasad ne misle vraćati, no zato je RBA ponudila kompenzaciju u obliku ostavke čelnog čovjeka banke u Hrvatskoj Michaela Mullera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!