13:17 / 06.09.2018.

Autor: I.M./Hina

Potrošnja porasla 47. mjesec zaredom, za 2,2 posto

-

-

Foto: - / -

Navedeno ukazuje kako će glavni nositelj gospodarskog rasta i u narednim tromjesečjima ostati osobna potrošnja.
U Hrvatskoj je u srpnju potrošnja u maloprodaji porasla za 2,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već 47. mjesec zaredom kako je porasla, i to brže nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u srpnju ojačala za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine porasla za 2,2 posto.

To je brži rast u odnosu na lipanj, kada je potrošnja porasla 1,8 posto na godišnjoj razini. Tako je u srpnju nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 47 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

U srpnju je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 0,1 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima ojačala za 2,4 posto.

Rastu prometa u trgovini na malo pridonijela je i dvoznamenkasta stopa rasta prodaje novih automobila koja je u srpnju zabilježila snažan rast od čak 39 posto u odnosu na isto razdoblje lani, navode analitičari RBA. 

U prvih sedam mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 3,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Analitičari RBA očekuju nastavak rasta prometa u trgovini na malo i u idućim mjesecima, zahvaljujući pozitivnim pokazateljima s tržišta rada - rastu zaposlenosti, uz pad nezaposlenosti - te rastu nominalnih i realnih plaća.

Navedeno ukazuje kako će glavni nositelj gospodarskog rasta i u narednim tromjesečjima ostati osobna potrošnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!