Potrošnja u maloprodaji u Hrvatskoj u ožujku pala 1,3 posto

28.04.2023.

12:46

Autor: V.K./HRT/Hina

Pad potrošnje u maloprodaji

Pad potrošnje u maloprodaji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Hrvatskoj je u ožujku potrošnja u maloprodaji realno pala 1,3 posto na godišnjoj razini, nakon dva mjeseca blagog rasta, što upućuje na  usporavanje rasta gospodarstva.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u ožujku u odnosu na veljaču pala 0,9 posto, dok je u odnosu na ožujak prošle godine pala 1,3 posto.

Nakon što je lani u prosincu pala, u prva dva mjeseca ove godine potrošnja je blago porasla na godišnjoj razini.

No u ožujku je ponovno pala.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 3,2 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 1,7 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prva tri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo ostao je na istoj razini u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Budući da je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), njezin pad u ožujku pokazuje daljnje usporavanje rasta gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.

U posljednjem lanjskom tromjesečju BDP je porastao za 4 posto na godišnjoj razini. Bio je to već sedmi kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, ali sporije nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 5,2 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!