13:25 / 16.03.2018.

Autor: M.N./HRT

Potrošnja u siječnju porasla za čak 6,1%

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U siječnju 2018., u usporedbi sa siječnjom 2017., kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo realno je porastao za 6,1%. To je nastavak rasta potrošnje rekordni 41. mjesec zaredom.
Promet u trgovini na malo u siječnju 2018. porastao je i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, objavio je Državni zavod za statistiku.

U siječnju 2018., u usporedbi sa siječnjom 2017., kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo realno je porastao za 6,1%. To je nastavak rasta potrošnje rekordni 41. mjesec zaredom.Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u siječnju 2018. realno je porastao za 1,0% u odnosu na prosinac 2017. 

Podaci o maloprodaji važni su jer pokazuju koliko snažno raste osobna potrošnja, najznačajnija sastavnica bruto domaćeg proizvoda.

Ekonomisti tako značajan rast potrošnje, između ostaloga, tumače i time što su izmjene trošarina za kupnju motornih vozila odgodile dio prodaje s kraja prošle na početak ove godine, uz visoku razinu optimizma potrošača i nastavak rasta neto plaća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!