20:06 / 17.12.2018.

Autor: Dijana Kovaček/B.S.LJ./HRT

Povećanje kvota za strane radnike

-

-

Foto: - / -

Iduće godine, zbog još većih potreba, trebalo bi biti odobreno oko 48 tisuća novih i produljeno 15 tisuća postojećih radnih dozvola.
Ove godine u Hrvatskoj je zbog nedostatka radne snage u nekim zanimanjima bilo odobreno oko 30 tisuća novih radnih dozvola, a 9 tisuća postojećih je produljeno.

Iduće godine, zbog još većih potreba, trebalo bi biti odobreno oko 48 tisuća novih i produljeno 15 tisuća postojećih radnih dozvola. Najviše zahtjeva dolazi iz građevinskog sektora, turizma i ugostiteljstva, a prvi put bit će odobrene i kvote za medicinske sestre i njegovateljice u domovima za starije osobe.

Građevinski sektor iduće bi godine trebao dobiti 18 i pol tisuća radnih dozvola, što je oko 7 tisuća više nego ove godine. Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada, smatra da će to biti dovoljno, no upitno je kako će uopće pronaći radnike.

-  Odobrenje kvota za strane radnike je krenulo prekasno, kada više u okruženju nema radnika, tako da duboko vjerujem da će dio kvota nažalost ostati neiskorišten, kaže on.

Dozvole se prvi put daju i za medicinske sestre i njegovateljice u domovima za starije osobe. Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da Hrvatska u ovom trenutku "na sreću nema ozbiljniju ugrozu".

- Ali isto tako ne vidim ni jedan razlog, ako bude potrebe, zašto ne bismo dali, kao što dajemo i sada određeni broj radnih dozvola za djelatnost u zdravstvu, poručuje.

U Vladi zasad ne žele iznositi konkretne brojeve. Marija Knežević Kajari, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava kaže tek da prijedlog još mora ići na službena mišljenja i ovaj tjedan bi Vlada trebala donijeti odluku o kvoti.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kaže da Vlada priprema i jedan set interventnih mjera, "a da će nam povećanje uvoznih kvota trebati - trebat će".

- Koja količina, to ćemo vidjeti na sjednici Vlade u četvrtak, poručio je.

U Udruzi poslodavaca podupiru povećanje kvota, ali smatraju da bi sustav trebao biti fleksibilniji, sličniji onom u Sloveniji, gdje poslodavac u vrlo kratkom roku i tijekom godine dobije povećanje kvote.

- Poslodavac ne može niti predvidjeti u nekom trenutku hoće li mu netko od radnika otići, hoće li se razboljeti, otići na dugotrajno bolovanje, na porodiljni dopust. I jednostavno se može dogoditi potreba u sredini godine, kada on to ne može planirati u prethodnoj godini, objašnjava.

Sindikati su pak nezadovoljni povećanjem kvota za strane radnike. Smatraju da će to zaustaviti dugoočekivani rast plaća.

-  Mi ksenofobni sasvim sigurno nismo i podupiremo radnike sa svih strana, ali je činjenica da, rekli bi stari ljudi, "do tijela je najprije potkošulja pa tek onda košulja". Tako isto i ovdje - najprije je pitanje naših radnika, a onda svih drugih, kaže Krešimir Sever.

I dok sindikati smatraju da bi se povećanjem plaća smanjio odljev domaćih radnika u inozemstvo, poslodavci napominju kako bi zbog nedostatka radne snage uskoro mogli početi i odbijati nove poslove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!