Povećanje naknada za iznajmljivače i kruzere u Dubrovniku

24.09.2019.

16:50

Autor: Sanda Dičak/HRT

default error photo
Promjene stupaju na snagu od 1. siječnja 2020. godine jer je ostavljeno vrijeme za prilagodbu na nove tarife.
Poskupljuje paušalni porez za dubrovačke iznajmljivače u staroj gradskoj jezgri - sa 750 na 1500 kuna. Taksu će od 1. siječnja 2021. plaćati i brodovi na kružnim putovanjima u međunarodnom prometu, a Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji će provoditi tu odluku.

Ključni kriterij za povećanje paušala u staroj gradskoj jezgri bila je popunjenost apartmana prema e-visitoru.

U dogovoru s ostalim gradovima u kojima pristaju kruzeri te kruzerskim kompanijama, grad Dubrovnik uvodi turističku pristojbu za brodove na kružnim putovanjima.

Visina pristojbe ovisi o kapacitetu broda, za ticanje brod od 200 putnika platit će 2 tisuće kuna, onaj s kapacitetom više od 3000 putnika, a takvi su većinom oni koji uplovljavaju u Dubrovnik, plaćat će po ticanju 40 000 kuna pristojbe.

Nove turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima, međunarodnom pomorskom prometu počet će se naplaćivati od 1. siječnja 2021. jer je kruzerskim kompanijama ostavljeno vrijeme za prilagodbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!