12:35 / 23.06.2019.

Autor: Ružica Divac Borovečki/E.L.S./HRT

Povratak zagorskog purana

-

-

Foto: - / -

Ove godine uzgajivačima je podijeljeno više od 770 tisuća kuna potpore i to za bio proizvodnju peradi.
Zagorski puran izvorna je pasmina peradi, čija proizvodnja  u  Hrvatskom Zagorju u posljednjih 20 godina polako ali uporno raste.

Veliki proizvođač u Krapinsko-zagorskoj županiji je u Svetom Križu Začretju, gdje je 1200 purana i purica na slobodnoj ispaši. Ivan Šćurić iz OPG-a Šćuric Sveti Križ Začretje kaže kako imaju certificiranu proizvodnju i objašnjava što to znači: nakon dva mjeseca purići idu van na slobodnu ispašu i hrane se domaćom hranom.

Riječ je o uzgoju po uzoru na nekadašnja seoska dvorišta, no uz pomoć moderne tehnologije - automatske hranilice i videonadzora. Obitelj Šćuric prije tri godine zaokružila je proizvodnju.

- Prvi smo OPG u Hrvatskoj koji je registrirao klaonicu, nakon toga se uključila županija koja je pomogla sa 70 posto, mi  smo jako zadovoljni - kaže Šćurić.

Meso zagorskog purana, koje ima i europski certifikat, prodaju na kućnom pragu, obližnjim restoranima i u jednom trgovačkom lancu. Ekonomskoj isplativosti uzgoja uvelike pomaže potpora Krapinsko-zagorske županije.

Proizvođači gotovo da ne moraju brinuti o troškovima hrane, njih 37 dobit će 100 kuna po kljunu. Od prošle godine uzgajivači mogu dobiti i 110 kuna po kljunu matičnog jata preko programa izravne pomoći stočarstvu Ministarstva poljoprivrede. Broj purana raste.

U prirodnim uvjetima zagorski purani nesu u sezoni proljeće-ljeto. Meso zagorskog purana zaštićeno je i na razini Europske unije, no proboj na to tržište će zbog domaće potražnje pričekati.

Pogledajte cijelu priču emisije Plodovi zemlje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!