Povratnici iz Njemačke uzgajaju Galloway goveda

30.08.2021.

07:00

Autor: Sara Badžek/I.H./Dnevnik/IMS/HRT

Uzgoj Galloway goveda

Uzgoj Galloway goveda

Foto: Dnevnik / HRT

Brežuljci varaždinskoga kraja idealni su za stočarstvo. Iskoristio je to jedan bračni par koji je, nakon povratka u Hrastovec Toplički, prvi u Hrvatskoj počeo uzgajati goveda Galloway.

Ljubav koju Stjepan gaji prema Galloway govedima razgalit će vam srca.

- Odlučili smo se za tu pasminu jer je pitoma, mirna. Kada uzmem češalj za češljanje i počnem češljati jednu, za čas su sve oko mene, hoće da ih češljam. One su toliko dobrodušne, slušaju, to je nevjerojatno kako one slušaju, rekao je Stjepan Mičuda, vlasnik OPG-a.

Na imanju kod Varaždinskih Toplica imaju 15 grla ove, najstarije, pasmine goveda. Zahvalna je za uzgoj i poznata po vrhunskom mesu.

- Siguran sam da neće biti nikakvih problema s plasmanom mesa, jer ovo je nešto što je u prirodi raslo, nikakav antibiotik, nikakvi lijekovi, dodao je Stjepan.

U sretnom suživotu s gorostasima žive i kamerunske ovce.

- Pasu dok ima zelenila, za zimu im pripremimo sijeno. Imaju pitku vodu s izvora i to je to. Ne treba ih dojiti, šišati. Njihovo meso vam je vrhunske kvalitete, rekla je Mara Mičuda, vlasnica OPG-a.

Stjepan i Mara Mičuda povratnici su iz Njemačke. Da se vrate zemlji i uzgajaju životinje, sanjali su cijeli radni vijek.

- To je posebno, one vam daju snagu, i ako vas nešto boli, one su lijek, rekao je Stjepan.

- Ovo mi je sve - raj, uživancija, gušt, dodala je Mara.

Među rijetkima su koji su u tome uspjeli naći sreću. Jer unatoč blagodatima terena, na pašnjacima u varaždinskom kraju sve je manje stoke! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!