Pozitivna ocjena EK-a za hrvatski strateški plan za poljoprivredu

29.04.2022.

10:57

Autor: I.B./Hina

Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Europska komisija (EK) pozitivno je ocijenila hrvatski plan provedbe zajedničke poljoprivredne politike, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

EK je u svojim opažanjima na hrvatski Strateški plan za provedbu zajedničke poljoprivredne politike pozitivnim ocijenio planirano povećanje izdataka za prijenos znanja i inovacija, za dobrobit životinja i zaštitu šuma, napore za privlačenje i zadržavanje mladih poljoprivrednika, dok smatra kako je potreban veći iskorak u raspodjeli izravnih plaćanja te da bi plan trebao biti ambiciozniji po pitanju okolišnog i klimatskog doprinosa, izvijestili su iz ministarstva.

Hrvatska je nacrt Strateškog plana dostavila EK-u u predviđenom roku, do 31. prosinca 2021., a EK je svoje komentare dostavila 31. ožujka ove godine u obliku pisma opažanja.

Pismo opažanja poslano je i drugim državama članicama koje su na vrijeme predale svoje strateške planove, u istovjetnom obliku i strukturi. Može se primijetiti da su neka opažanja "horizontalna" i upućena svim zemljama, navode iz Ministarstva.

Napominju i kako su svoje opće preliminarne odgovore na opažanja EK dostavili 21. travnja, u zadanom roku od tri tjedna.

Ističu kako je riječ o nastavku tzv. "strukturiranog dijaloga" s predstavnicima EK, koji traje tijekom svih faza izrade strateškog plana.

Riječ je o standardnoj proceduri koja se odnosi na sve države članice EU-a, a opažanjima je, između ostalog, cilj provesti tehničko ujednačavanje svih planova, u svrhu praćenja napretka i ostvarenja definiranih ciljeva na EU razini, pojasnili su iz Ministarstva.

Finalna verzija Strateškog plana 2023.-2027., kako navode, bit će poslana u EK na odobrenje nakon što se finalizira proces izmjene Plana, sukladno zaprimljenim komentarima, rezultatima dovršene ex-ante analize te konzultacijama s ključnim dionicima u sektoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!