13:24 / 21.04.2021.

Autor: HRT/M.N.

Poziv za ulaganja u digitalnu i zelenu tranziciju vrijedan više od milijardu kuna

Predstavljen poziv vrijedan više od milijardu kuna

Predstavljen poziv vrijedan više od milijardu kuna

Foto: Ministarstvo gospodarstva / Vlada RH

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja danas je objavilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju za koji će prijave trajati od 30. travnja do 31. svibnja 2021. Poziv osigurava iznimno velike nepovratne potpore domaćem gospodarstvu, u iznosu od čak milijardu i 140 milijuna kuna. Najniža vrijednost potpore po prijavitelju je pola milijuna kuna, dok se najviša penje na 7,5 milijuna kuna.

Prijaviti se mogu mikro, mala i srednja poduzeća iz sektora prerađivačke industrije koji je u izazovnoj, pandemijskoj 2020. godini nažalost zabilježio pad gotovo svih relevantnih pokazatelja.

Za jačanje konkurentnosti

„Podrškom ulaganju u zelene i digitalne tehnologije ojačat ćemo konkurentnost i potaknuti rast malih i srednjih poduzeća, kako bi bili spremniji na izazove tržišta u budućnosti. Jačanjem domaće prerađivačke industrije osnažit će se njena pozicija koja će neposredno doprinijeti rastu hrvatskog gospodarstva.“, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te naglasio kako Poziv otvara priliku i tvrtkama sa zastarjelim tehnologijama da moderniziraju svoje pogone, transformiraju proizvode te osiguraju opstanak na tržištu Europske unije.

U Pozivu je istaknuto kako su prihvatljive aktivnosti za financiranje početna ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu kojima se povećavaju proizvodni kapaciteti, potpore za inovacije procesa i organizaciju poslovanja, potpore za usavršavanje s ciljem operacionalizacije projektnih aktivnosti i njihovog uvođenja u poslovanje prijavitelja, potpore za savjetodavne aktivnosti i potpore male vrijednosti za pripremu projektne i tehničke dokumentacije te za nabavu i ugradnju opreme obnovljivih izvora energije.


Ukupna svota s ulaganjima poduzetnika premašit će 2 milijarde kuna


"S 1,14 milijardi kuna namjeravamo omogućiti sufinanciranje upravo povećanja proizvodnih kapaciteta, zelene i digitalne tehnologije kod naših mikro, malih i srednjih poduzetnika", rekao je Ćorić, dodavši da će ukupna svota s ulaganjima poduzetnika bitno premašiti dvije milijarde kuna.


Iznos financiranja će biti od 500 tisuća do 7,5 milijuna kuna po subjektu, a proizvođačka industrija odabrana je zato što je Vlada svjesna da je vanjskotrgovinska bilanca u podbilanci roba u dubokom deficitu, i to već desetljećima, rekao je Ćorić.


"Upravo u ulaganju u proizvodne kapacitete prerađivačke industrije i dizanje njezine konkurentnosti možemo učiniti da taj negativni saldo u podbilanci roba bude manji", dodao je, uz napomenu da je riječ o najvećem natječaju svoje vrste do sada.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!