Pravilnik o naknadama za dežurstva sudaca i državnih odvjetnika u e-Savjetovanju

19.05.2023.

13:03

Autor: Hina/HRT/T.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave u e-Savjetovanje je uputilo izmjene Pravilnika o naknadama za dežurstva sudaca, državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika kojim će se, kako navode, postojeće naknade značajno povećati.


U ministarstvu podsjećaju da postojeće naknade za dežurstvo pravosudnih dužnosnika nisu promijenjene od 2015. godine.

Novim pravilnikom naknade za svaki sat aktivnog dežurstva radnim danom izvan redovitog radnog vremena trebale bi se povećati s 4,98 eura na 13,00 eura bruto, što je kako navode u ministarstvu porast za 161 posto.

Za sate aktivnog dežurstva u dane tjednog odmora, neradne dane i državne blagdane naknade bi umjesto 5,97 eura trebale biti 15 eura bruto, odnosno 152 posto više.

Uvećanje od 650 posto, kažu u ministarstvu, predviđeno je za svaki sat pasivnog dežurstva radnim danom izvan redovitog radnog vremena, za koji se sada isplaćuje 0,80 eura, a trebalo bi šest eura bruto.

S jednog na osam eura, što je uvećanje za 700 posto, predviđen je rast naknada za svaki sat pasivnog dežurstva u dane tjednog odmora, neradne dane i državne blagdane-

Predložene izmjene Pravilnika dio su normativnih promjena s ciljem poboljšanja materijalnog statusa svih pravosudnih dužnosnika, uz predložene izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje predviđaju povećanje osnovice za osam posto te dodatno povećanje osnovice za pravosudne dužnosnike prvog stupnja s 3,54 na 4,21, navodi u priopćenju Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Na hrvatskim sudovima danas bi trebao završiti dvotjedni bijeli štrajk koji Udruga hrvatskih sudaca naziva mjerama upozorenja zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti oko povećanja plaća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!