Pravilnom rezidbom potiče se rodnost masline

28.03.2023.

20:07

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Počela je rezidba maslina

Počela je rezidba maslina

Foto: HTV / HRT

Počela je rezidba maslina u Istri. Zahtjevan posao u velikim će maslinicima potrajati do kraja travnja. Istra ponovno ima milijun i pol stabala maslina, koliko je imala i prije stotinjak godina. Sadi se i dalje jer je visokokvalitetno ekstradjevičansko ulje sve traženije.

Hladnoće su prošle, sunce ugrijalo, idealno je vrijeme za rezidbu maslina.

Škara se prihvatio i Lorenzo Biasol.

Staru će maslinu regenerirati, odnosno drastičnom rezidbom obnoviti.

- Mi utječemo na kompletnu zdravlje ploda, a i na količinu, a kao treće i na brzinu berbe jer uspijevamo brati nešto ručno, nešto uz pomoć tresača, kaže.

Pravilnom se rezidbom potiče rodnost masline. Posljednjih se godina stabla oblikuju u polikoničnu vazu.

- Tako da imamo svjetlost u krošnji i da svaki od tih dijelova stabla ima optimalne uvijete za fotosintezu, za rod i dozrijevanje, objašnjava agronomka Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio.

Imat će se u Istri što orezivati idućih mjeseci jer je na poluotoku milijun i pol stabala maslina. Polovina je njih zasađena od 1994. naovamo. Do ulaska u Europsku uniju Županija je sadnju poticala sufinanciranjem sadnica, a obnovljeni su i mnogi stari maslinici.

- Težimo puno većoj proizvodnji. Dvostruko više stabala ne bi u Istarskoj županiji bilo previše. Dvostruko veća proizvodnja bila bi itekako prodana vrlo lako, kaže pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Ecio Pnizan.

Da ima prostora za širenje nasada, smatra Marijan Marjanović. Njegovih je 7000 maslina u punome rodu, no planira posaditi još 3000.

Istra je kvalitetom maslinovih ulja već nekoliko godina u samome svjetskom vrhu. Za takvo će ulje uvijek biti mjesta na tržištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!