07:00 / 18.04.2021.

Autor: Suzana Balen/Dnevnik/B.A./HRT

Pred Petrokemijom velika ulaganja u zelenu tranziciju

Petrokemija

Petrokemija

Foto: Dnevnik / HRT

Do 2050. Europa bi trebala postati prvi klimatski neovisan kontinent, koji uklanja onoliko emisija CO2 koliko ih i proizvodi. Već do 2030. trebao bi se znatno smanjiti udio stakleničkih plinova. Taj je proces iznimno skup, pa je stoga osnovan i europski Fond za pravednu tranziciju koji će sufinancirati projekte. Velika ulaganja u modernizaciju, u skladu s pravilima "zelene Europe", očekuju i našeg najvećeg proizvođača mineralnih gnojiva - kutinsku Petrokemiju...

Nakon restrukturiranja i stabilizacije proizvodnje, pred kutinskom su Petrokemijom velika ulaganja u zelenu tranziciju. Već do 2027. namjerava smanjiti emisiju ugljikova dioksida za 25 posto - sa sadašnjih 1,2 milijuna tona godišnje na 900 tisuća tona. Uz to, najmanje 10 posto amonijaka dobivali bi iz obnovljivih izvora.


- Strategija Petrokemija 20-30 predviđa da do 2030. godine mi u osnovni razvojni ciklus uložimo 1,7 milijardi kuna. Najveći dio tih sredstava Petrokemija će osigurati sama, kaže predsjednik Uprave Petrokemije Kutina Davor Žmegač


Za zelenu prilagodbu između 350 i 550 milijuna kuna očekuju iz Fonda pravedne tranzicije. Europska unija za Hrvatsku je iz tog fonda namijenila oko 170 milijuna eura, još toliko osigurat će država. U Sisačko-moslavačkoj županiji kandidirat će se i projekti INE, HEP-a, Gavrilovića.


- Osim samog fonda za pravednu tranziciju, postoje i izvori iz drugih sredstava. Dakle, tu se sigurno može iskoristiti za Hrvatsku, pored tih 168 milijuna eura, još nekih 130 milijuna eura, to je otprilike procjena, kaže zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.

- To nije pomoć tvrtkama koje su u poteškoćama, to je zaista pomoć da se u zelenoj tranziciji dođe do smanjenja onečišćenja, ističe državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a Velimir Žunac.


Jedino takva prilagodba jamči i opstanak ove vitalno važne industrije koja u Kutini zapošljava 1300 ljudi, a taj bi se broj trebao i povećati.


- Ne govorimo samo o 130 novih radnih mjesta, nego i 100-200 indirektno povezanih radnih mjesta, a da ne pričamo što bi se dogodilo da ovaj projekt ne prođe - postoji opasnost i mogućeg zatvaranja Petrokemije, kaže Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije.


No u Petrokemiji razmišljaju jedino o daljnjem razvoju. Štoviše, namjeravaju postati jedan od pet energetski najučinkovitijih proizvođača mineralnog gnojiva u Europi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!