Predsezona u Zadar privukla velik broj gostiju

30.05.2023.

19:54

Autor: Kristina Tartaro/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Predsezona u Zadar privukla velik broj gostiju

Predsezona u Zadar privukla velik broj gostiju

Foto: Sime Zelic / Pixsell

Predsezona je u Zadar privukla velik broj gostiju, a i u svibnju se bilježe odlični rezultati. Zadrani tvrde da je prava sezona već počela, a trenutačno najbrojniji gosti su im Nijemci i Austrijanci.

Sezona kupanja na Morskim orguljama otvorena je.

Još sredinom svibnja, tvrde u turističkoj zajednici, Zadar je ušao u pravu sezonu.

- U svibnju smo imali porast u odnosu na prošlu godinu preko 30 posto i noćenja i dolazaka. Hotelski smještaj je najpopunjeniji. On je trenutno na 60-70 posto, rekao je Ante Galić, TZ Grada Zadra.

Najviše je gostiju iz Njemačke, no ima ih u staroj gradskoj jezgri iz cijelog svijeta.

Zadovoljni su i turistički vodiči.

- Ono što je činjenica je da Zadar ove godine ima jako puno kruzera. Više nego prijašnjih godina. I mi smo jako sretni da se napokon vraćaju gosti iz udaljenih zemalja. Sve češće možemo vidjeti azijske grupe, rekla je Luca Bašić, udruga turističkih vodiča 'Donat' Zadar.

Prelazak na euro i ulazak u Schengen uvelike su olakšali boravak.

Nakon duge zime i problema s nedostatkom radne snage, i ugostitelji su se snašli.

- Problema ima stotinu, ali perspektiva postoji. Stari grad, poluotok praktički funkcionira kao veliki hotel s apartmanima i ugostiteljskim objektima. Dogodila se fuzija - ljudi jedu, spavaju tu, piju ostaju dva, tri dana, rekao je Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja Zadar.

Po jutru se, kažu, dan poznaje. U Zadru sve upućuje na to da će nastavak sezone biti još bolji.

A kakve su najave za glavnu sezonu, te može li se još pronaći smještaj u ljetnim mjesecima, istražila je novinarka HRT-a Kristina Tartaro.

- Većina zadarskih hotela će prema trenutačnom bookingu do kolovoza dosegnuti 100 postotnu popunjenost. Isto tako i privatni smještaj. Kruzeri ponovno plove punim kapacitetom. U Zadru se ove sezone očekuje oko 145 tisuća gostiju na kružnim putovanjima, istaknula je.

Dodala je i kako zadarska Zračna luka očekuje oboriti prošlogodišnji rekord od milijun putnika.

- Sve ukazuje na još jednu odličnu sezonu kada je u pitanju broj dolazaka i noćenja. No još važnije od toga je gostu ponuditi vrijednost za novac. U Zadru, tvrde da su spremni, naglasila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!