09:32 / 14.11.2018.

Autor: M.M./HRT

Predsjednica predstavila svoju viziju gospodarskog razvoja RH

-

-

Foto: - / -

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je na Gospodarskoj konferenciji dnevnika Sueddeutshe Zeitung u Berlinu svoju viziju gospodarskog razvoja Hrvatske.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je na Gospodarskoj konferenciji dnevnika Sueddeutshe Zeitung u Berlinu svoju viziju gospodarskog razvoja Hrvatske. Ukazala je na potrebu poboljšanja investicijske klime, 'rebrendiranja' Hrvatske te potrebu porezne reforme i smanjenja troškova rada.

Želimo poboljšati investicijsku klimu kako bi Hrvatska postala konkurentna unutar Europske unije. Mislim da bi Hrvatska mogla biti jedna od najnaprednijih zemalja na svijetu, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović na završetku trodnevne gospodarske konferencije.

Spomenula je i uspjeh Hrvatske na svjetskom nogometnom prevenstvu u Rusiji istaknuvši da bi taj uspjeh mogao biti i od koristi za Hrvatsku. Isto kao što je Irska nakon Svjetskog prvenstva u Italiji izbacila slogan 'Keltski tigar' tako je moja želja da Hrvatska postane 'Jadranski tigar', rekla je hrvatska predsjednica u Berlinu.

Istaknula je želju za rebrendiranjem Hrvatske kako bi ona mogla biti prepoznata kao zemlja u koju se isplati ulagati.

Kao jedan od glavnih ciljeva Grabar Kitarović je navela poreznu reformu i smanjenje troškova rada, što utječe i na najveći problem Hrvatske trenutno, a to je odljev mozgova.

Naš problem je jer gubimo ljude koje odlaze tamo gdje su uvjeti bolji, rekla je predsjednica RH zaključivši da bi reforme trebale ići u smjeru povećanja plaća, jer bi to zadržalo radnu snagu u Hrvatskoj. Neki su mi rekli da bi ostali u Hrvatskoj da im je plaća samo 1000 kuna viša, kazala je je Grabar Kitarović.

Tijekom svog govora dotakla se i Inicijative triju mora koja bi, kako je rekla, pomogla smanjenju razlike u blagostanju između istočnog i zapadnog dijela Europske unije.
Ta inicijativa je krivo shvaćena kao inicijativa razdora, a ona zapravo ide u smjeru kohezije unutar Europske unije, rekla je hrvatska predsjednica.

Gospodarska konferencija dnevnika Sueddeutsche Zeitung održana je po dvanaesti put, a otvorena je u ponedjeljak govorom predsjednika Europske komisije Jean-Clauda Junckera o budućnosti Europske unije.
Konferencija je ove godine okupila niz državnika i visokih predstavnika gospodarstva.

Hrvatska predsjednica poslije otvaranja na svečanoj večeri razgovarala je i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel."Razgovarali smo o položaju žena u politici, ali i o mnogim drugim temama iz međunarodne politike, između ostalog i o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovu odnosu prema Europi", rekla je hrvatska predsjednica nakon svečane večere u zgradi Njemačkoj povijesnog muzeja tijekom koje je razgovarala i  s premijerkom Islanda Katrin Jakobsdottir i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!