13:33 / 14.03.2018.

Autor: B.S./HRT

Predsjednica u Argentini - stvaranje novih gospodarskih odnosa

-

-

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susretom s hrvatskim zajednicama u Rosariju i Tucumánu nastavlja putovanje Argentinom.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susretom s hrvatskim zajednicama u Rosariju i Tucumánu nastavlja putovanje Argentinom. U Buenos Airesu je sudjelovala na argentinsko-hrvatskom poslovnom forumu i pozvala na bolje gospodarske odnose dviju zemalja. Temelji za to stvoreni su jer su hrvatska i argentinska gospodarska komora potpisale su sporazum o suradnji.

Buenos Aires je grad s tri puta više stanovnika od Hrvatske. Argentina je golemo tržište s preko 40 milijuna stanovnika, ali za hrvatske proizvođače uglavnom nedostupno. Robna razmjena je zanemariva i još se smanjuje. Promijeniti taj negativan trend cilj je Argentinsko-hrvatskog poslovnog foruma.

"Kada bi samo svaki član naše dijaspore povećao kupovinu hrvatskih proizvoda za 10 dolara, to bi višestruko premašilo sadašnju trgovinsku razmjenu" kaže Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Kao glavna prepreka za izvoz hrvatskih proizvoda na južnoameričko tržište najčešće se navodi velika udaljenost. Horacio Reisera, argentinski državni tajnik za gospodarstvo kaže kako su spremni ukloniti svaku prepreku u trgovini između dviju zemalja.

Da se sve barijere mogu premostiti, pokazala je naša najuspješnija tvrtka u ovom dijelu Južne Amerike, Infobip. Ali ona ne prodaje robu, već znanje na području telekomunikacija. "Forum je izuzetno bitan za hrvatske tvrtke budući da je institucionaliziran i s podrškom Ureda predsjednice. To je u Argentini izuzetno cijenjeno", kaže Boris Pogačnik, član Uprave Infobipa.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je ukazala na mogućnost korištenja hrvatskih luka za izvoz argentinskih proizvoda u Europu. "Međusobna ulaganja su zanemariva te ovom prigodom želim izraziti punu potporu argentinskim investicijama u hrvatsko gospodarstvo, kao i spremnost da se zauzmem za svaki oblik obostrano korisnih ulaganja", kazala je.

Veliki potencijal za jačanje gospodarske suradnje predsjednica vidi u velikoj hrvatskoj zajednici. Argentina je posebno ponosna na jednog Hrvata, izumitelja daktiloskopije Ivana Vučetića. Njegova slika visi u svakoj policijskoj postaji, a predsjednica je posjetila policijsku akademiju u La Plati gdje je radio i koja danas nosi njegovo ime. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!