Predsjednikov Ekonomski savjet: Rast BDP-a 6%, a inflacija u 2023. g. 10%

19.10.2022.

Zadnja izmjena 14:55

Autor: Hina/HRT

Zoran Milanović na sjednici

Zoran Milanović na sjednici

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović na Ekonomskom fakultetu u Splitu sudjelovao je na sjednici Ekonomskog savjeta predsjednika Republike pod nazivom "Analiza ekonomske situacije u 2022. u Republici Hrvatskoj i očekivani ekonomski trendovi u sljedećoj godini".

Na sjednici je analiziran vladin jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena te su predstavljena ekonomska očekivanja u 2023. godini.

Prema analizi Ekonomskog savjeta predsjednika Republike, očekivana realna stopa rasta BDP-a za 2022. godinu trebala bi iznositi 6%, uz očekivanu stopu inflacije od 10%.

Projekcije su, kako se navodi u priopćenju Ureda predsjednika RH, podložne reviziji na niže uslijed geopolitičkih neizvjesnosti vezanih uz cijenu i dostupnost energenata, kao i dostupnih pokazatelja ekonomske aktivnosti (promet od trgovine i industrijska proizvodnja) i očekivanja potrošača.

Neizvjesno okruženje utjecat će negativno, smatraju u Ekonomskom savjetu, i na stope rasta BDP-a u idućoj godini. Stoga se očekuje da će rast BDP-a u 2023. biti jedan posto.

Očekuju usporavanje inflacije u 2023.

Ekonomski savjet očekuje i usporavanje inflacije na 6,7 posto u 2023. zbog učinka baznog razdoblja, niže potražnje i postupne normalizacije cijena sirovina na svjetskom tržištu.

Ekonomski savjet predsjednika Republike, kako se ističe, podržava napore Vlade da paketima pomoći pomogne sektoru kućanstva i poduzeća u prevladavanju izazova.

Dobro je što je Vlada prepoznala i uvrstila u zadnji paket pomoći i mjere koje je još u srpnju ove godine predlagao Ekonomski savjet, a riječ je o mjerama pomoći najpotrebitijim skupinama u društvu.

- Ekonomski savjet predsjednika Republike poziva i dalje Vladu da mjere koje donosi budu što je više moguće ciljane prema najviše pogođenim skupinama u društvu, što je u duhu preporuka OECD-a i odgovorno s obzirom na inflatorne pritiske, kaže se u priopćenju.

Uz predsjednika Milanovića i posebnog savjetnika predsjednika Republike za ekonomiju Velibora Mačkića, koji je ujedno i predsjednik Ekonomskog savjeta, na sjednici su sudjelovali članovi Đula Borozan, Bruno Ćorić, Ana Grdović Gnip, Marina Tkalec, Tomislav Hernaus i Vinko Muštra.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!