Predsjednik Svjetske banke: Teško će biti izbjeći globalnu recesiju

12:43 / 26.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Recesija - ilustracija

Recesija - ilustracija

Foto: Gguy / Shutterstock

Predsjednik Svjetske banke David Malpass upozorio je da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla izazvati globalnu recesiju zbog skoka cijena hrane, energije i gnojiva, a zabrinjava ga i usporavanje rasta kineskog gospodarstva, prenose britanski mediji.

Malpass je na poslovnoj konferenciji u srijedu kazao da će biti teško izbjeći recesiju, prenosi BBC. Također je rekao da 'zaključavanje' niza gradova zbog koronavirusa u Kini povećava zabrinutost zbog usporavanja.

Njegovi su komentari posljednji u nizu upozorenja na sve veći rizik od pada aktivnosti u svjetskom gospodarstvu.

- Ako promatramo svjetski BDP, sada je teško očekivati da ćemo izbjeći recesiju, rekao je Malpass, ne dajući konkretne procjene i dodao da je već samo udvostručenje cijena energije dovoljno da pokrene recesiju.

Svjetska banka je prošloga mjeseca revidirala na niže procjenu globalnog gospodarskog rasta u ovoj godini za gotovo cijeli postotni bod, na 3,2 posto.

Malpass je također izjavio da mnoge europske zemlje još previše ovise o Rusiji kada je riječ o nafti i plinu, dok zapadne zemlje guraju planove za smanjenje ovisnosti o ruskoj energiji.

Na virtualnoj konferenciji Američke gospodarske komore Malpass je također upozorio da bi potezi Rusije da smanji opskrbu plinom mogli potaknuti znatno usporavanje u regiji.

Više cijene energije već opterećuju Njemačku, najveće gospodarstvo u Europi i četvrto u svijetu, podsjetio je i dodao da zemlje u razvoju istodobno teško pogađa nedostatak gnojiva, hrane i energije.

Izrazio je zabrinutost zbog zatvaranja zbog koronavirusa u nekim od najvećih kineskih gradova, uključujući financijsko, proizvodno i brodarsko središte Šangaj, što usporava rast svjetskog gospodarstva.

- Kina je već imala određenu krizu na tržištu nekretnina, pa je procjena kineskog gospodarskog rasta za 2022. znatno smanjena već i prije ruske invazije, rekao je Malpass.

U srijedu je kineski premijer Li Keqiang poručio da je drugo najveće svjetsko gospodarstvo teže pogođeno posljednjim krugom karantena nego što je to bilo na početku pandemije u 2020. Pozvao je kineske dužnosnike na dodatne mjere za ponovno pokretanje tvornica nakon 'zaključavanja', navodeći da napredak nije zadovoljavajući.

- Neke provincije izvješćuju o samo 30 posto ponovno otvorenih poduzeća. To se mora podignuti na 80 posto u kratkom razdoblju, rekao je.

Potpune ili djelomične blokade uvedene su u ožujku i travnju u desecima kineskih gradova, uključujući Šangaj, a te su mjere izazvale naglo usporavanje gospodarske aktivnosti u cijeloj zemlji.

Posljednjih tjedana službeni podaci pokazuju da su pogođeni veliki dijelovi gospodarstva, od proizvodnje do trgovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!