07:49 / 23.02.2021.

Autor: HRT/Hina/Dnevnik u podne

Plenković: Od poduzetnika očekujemo izvrsnost i usvajanje novih vještina

Obilazak županija

Obilazak županija

Foto: HRT / HTV

Na svečanom otvorenju Adriatic Business Centra (ABC) na šibenskom području Ražine, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića bili su i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. Šibensko-kninska županija dobila je suvremenu poslovnu zgradu za 50-tak poduzetnika, koja će postati inkubator inovativnih ideja, istaknuo je Plenković.

Riječ je o poslovnom centru koji je namijenjen podršci malim i srednjim poduzetnicima i javnoj upravi u svim procesima i fazama poslovanja: od otvaranja poduzeća, komercijalizacije poslovanja, prijave na natječaje, pripreme projekata, marketinga, brendiranja i sl.

Centrom će upravljati Razvojna agencija Šibensko-kninske županije koja će organizirati pružanje navedenih usluga svim zainteresiranim dionicima. Za projekt izgradnje ABC centra iz europskih fondova dobiveno je bespovratnih 20 milijuna kuna.

- Hrvatska je naučila kako koristiti prednosti članstva u EU. Županija ide u smjeru poticanja poduzetništva, ovo je primjer uspješne revitalizacije TLM-a i na ovaj način će se generirati nove vrijednosti za Šibensko-kninsku županiju. Na ovaj način stvaraju se preduvjeti za otvaranje prema novim tržištima, a siguran sam da će unaprijediti i poduzetnička i ulagačka klima na cijeloj jadranskoj regiji, rekao je Plenković.

Važno je imati na umu da je poduzetnicima dodijeljeno 4900 potpora , i to u vrijednosti dva Pelješka mosta.

- U razdoblju gospodarskog oporavka oslanjat ćemo se na kreativnost naših poduzetnika. U tom pogledu koristit ćemo sredstva, više od 24 milijarde eura u sljedećih deset godina. Od poduzetnika očekujemo izvrsnost i usvajanje novih vještina, te da prate digitalnu i zelenu transformaciju, a Adriatic Business centar bi trebao biti zamašnjak, rekao je.

Nositelj projekta Adriatic Business Centra je Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a obuhvaća 36 ureda.

Uz poslovne urede, ABC će imati i veliku konferencijsku dvoranu, dvije manje sale za sastanke, zajednički prostor za rad, veliki parking i druge sadržaje.

Poduzetničko-marketinška platforma za bolje pozicioniranje na globalnom tržištu

Ravnateljica Razvojne agencije Mira Lepur izjavila je na otvorenju da je ABC centar rezultat osluškivanja svjetskih trendova u marketingu, dizajnu i poslovanju.

- ABC je zamišljen kao poduzetničko-marketinška platforma, koja će svim korisnicima pružati usluge u području komunikacije, brendiranja i boljem pozicioniranju na globalnom tržištu, kazala je Lepur.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk naglasio je da je ABC Centar 'jak vjetar u leđa lokalnom i nacionalnom gospodarstvu'.

- Osnovni cilj je potpora poduzetnicima, ABC će postati referentna točka potpore, pogotovo tvrtkama koje se bave audio i video djelatnostima, rekao je Pauk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!