Ministarstvo poljoprivrede predstavilo nacrt Nacionalnog strateškog plana

11:34 / 27.12.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Predstavljen nacrt Nacionalnog strateškog plana

Predstavljen nacrt Nacionalnog strateškog plana

Foto: Vijesti u 10 / HRT

Do kraja godine sve zemlje članice Europske unije trebaju dostaviti strateške nacionalne planove poljoprivrede. Hrvatska je svoj plan još prije predstavila poljoprivrednicima i prerađivačima, a danas i novinarima. Strategijom se planira povećanje produktivnosti, jačanje otpornosti te unaprjeđenje života u ruralnim sredinama.

- Sredstva se usmjeravaju putem devet specifičnih ciljeva, tri grupe ciljeva. Prva grupa je posvećena povećanju konkurentnosti i produktivnosti hrvatske poljoprivrede, ekonomska i sektorska ambicija izražena kroz tri specifična cilja, nastavlja se kroz tri cilja u grupi ciljeva prema ciljevima koji zadovoljavaju klimatsku i okolišnu ambiciju, a također, i u zadnjoj grupi ciljeva intervencije su usmjerene prema socijalnoj ambiciji, odnosno ruralnom prostoru, razvoj biogospodarstva, bio-diverzifikacija u ruralnom području, lider mjerama odnosno ovoj grupi ciljeva, izjavio je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Na predstavljanju je napomenuto da hrvatski poljoprivredni sektor u konkurentnosti i produktivnosti zaostaje za prosjekom EU-a, a ruralna područja se suočavaju s negativnim demografskim kretanjima, depopulacijom i nedostatkom osnovne infrastrukture.

Stoga je važno raditi na povećanju razine produktivnosti i konkurentnosti, ulagati u edukaciju poljoprivrednika te poticati njihovo udruživanje, odnosno motivirati ih da se uključe u proizvođačke organizacije.Važno je također poticati mlade na bavljenje poljoprivredom i raditi na promociji domaćih proizvoda, istaknuto je.

Nacionalni strateški plan za poljoprivredu ključni je dokument za kreiranje poljoprivredne politike i povlačenje sredstava iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a objedinjuje sve intervencije i mjere namijenjene provedbi zajedničke poljoprivredne politike na nacionalnoj razini.

Nova EU Zajednička poljoprvredna politika stupa na snagu 2023., a njome se posebno cilja na jačanje biološke raznolikosti i pridržavanje pravila EU o okolišu i klimi.

Sve su članice EU obvezne u svom strateškom planu osigurati najmanje 35 posto proračuna za ruralni razvoj, a najmanje 25 posto izravnih plaćanja namijeniti ekološkim i klimatskim mjerama.

Nacionalnim Strateškim planom je cilj povećati produktivnost rada domaćih poljoprivrednika za 60 posto, udvostručiti njihov prosječni dohodak, podići udio broja mladih poljoprivrednika za 30 posto te udio prehrambene industrije u BDP-u za 20 posto.Nacionalne planove zemlje EU-a dostavljaju do kraja godine u svezi s novom zajedničkom poljoprivrednom politikom koja stupa na snagu 2023. Hrvatski je plan vrijedan 3,42 milijarde eura koje su nam na raspolaganju za period 2023.- 2027.

Poljoprivredna politika dio je Zelenog plana Unije koji među ostalim do 2030. predviđa smanjenje uporabe pesticida za 50 posto, mineralnih gnojiva za 20 posto, a najmanje 25 posto izravnih plaćanja treba biti usmjereno za ekološke mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!