12:35 / 25.07.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Predstavljanje vojnih industrija Izraela i Hrvatske

-

-

Foto: - / -

Vojne industrije Hrvatske i Izraela predstavljaju se na konferenciji u zagrebačkom hotelu Westin.
Vojne industrije Hrvatske i Izraela predstavile su se na konferenciji u zagrebačkom hotelu Westin. Izrael u svoju vojsku ulaže milijarde dolara, a proizvodnjom opreme bave se stotine poduzeća. Hrvatska je nedavno objavila i odluku da će borbene avione kupiti baš od Izraela.

Okupljenima su se obratili i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin izraelski kolega Ruven Rivlin. Konferenciji je nazočio i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima.

Ova konferencija trebala bi približiti obrambene industrije dviju zemalja i potaknuti njihovu suradnju. Cilj je ulaganje u razvoj i proizvodnju. Naime, Izrael je samo tijekom prošle godine u obranu uložio više od 20 milijardi dolara. U tom sektoru radi čak 700 njihovih tvrtki. Sedam od njih danas se predstavilo u Zagrebu na konferenciji s još sedam naših obrambenih tvrtki. 

Da sve neće ostati samo na riječima, potvrđuje ugovor koji je potpisan između hrvatskog DOK-ING-a i izraelske tvrtke Israel Airspace Industries. Naime, vozilo za ekstremne uvjete koje je dizajnirala i proizvela hrvatska tvrtka trebalo bi biti spojeno s izraelskim robotskim sustavom za autonomno upravljanje. Rezultat bi trebao biti sustav koji može pristupiti svim vrstama terena gdje ne može stupiti ljudska noga.

Isto tako, suradnju s Izraelcima očekuje i hrvatski zrakoplovno-tehnički centar, a tvrtka HS Produkt najavila je suradnju i izlazak s Izraelcima na treća tržišta.

Sve ovo započelo je ustvari odlukom Hrvatske o nabavci 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova F-16 od Izraela, istaknula je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se na početku konferencije s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom i potpredsjednikom Vlade ministrom obrane Damirom Krstičevićem obratila sudionicima.

"Izrael je opskrbio Hrvatsku jednim od najsofisticiranijih, najnaprednijih i najmoćnijih zrakoplova na svijetu. Pritom ne opskrbljujemo Hrvatsku samo zrakoplovima, nego i simulatorima, infrastrukturom, znanjem i obukom. Ovdje smo da pomognemo hrvatskim snagama i da one nama pomognu, jer su najbolje i najprofesionalnije - ne samo u svojoj regiji", rekao je Reuven Rivlin.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je ovaj odnos između dviju zemalja tek na početku i kako postoji ogroman potencijal za daljnje širenje suradnje i na druga područja gospodarstva.

"Dijelimo slična iskustva teškog puta stjecanja neovisnosti i zato smo svjesni značaja održavanja spremnosti nacionalnih država na nove sigurnosne izazove. Od izraelskih tvrtki obrambene industrije, koje su u samom svjetskom vrhu u proizvodnji, inovativnosti te konkurentnosti, Hrvatska očekuje investicije, prijenos znanja i tehnologija kako bi se potaknulo zapošljavanje i gospodarski rast", kazao je ministar Damir Krstičević.

"Dijelimo slična iskustva teškog puta stjecanja neovisnosti i zato smo svjesni značaja održavanja spremnosti nacionalnih država na nove sigurnosne izazove. Od izraelskih tvrtki obrambene industrije, koje su u samom svjetskom vrhu u proizvodnji, inovativnosti te konkurentnosti, Hrvatska očekuje investicije, prijenos znanja i tehnologija kako bi se potaknulo zapošljavanje i gospodarski rast", kazao je ministar Krstičević i dodao: "Naš san je 2020., kada slavimo 25 godina Oluje i počinjemo predsjedati Europskom unijom, na hrvatskom nebu vidjeti prva dva aviona u rukama hrvatskih pilota".

Na kraju je istaknuo kako vjeruje da će ova konferencija iznijedriti nove prilike i područja za suradnju od obostranog interesa. "Naime, hrvatska obrambena industrija danas se ističe s nekoliko prepoznatljivih imena na svjetskoj sceni proizvođača naoružanja i vojne opreme", ispričao je Krstičević naglasivši kako su hrvatski vojnici u potpunosti opremljeni hrvatskim proizvodima i dodao: "Time mogu slobodno reći da su Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane najbolji promotori proizvoda hrvatskih tvrtki".

Uoči konferencije, ministar Krstičević održao je sastanak s predstavnicima izraelskih tvrtki, gdje je poručio kako Ministarstvo obrane daje punu potporu razvoju obrambene industrije, podsjetivši kako je u 2018. godini potpisano 35 ugovora o nabavi vojne opreme za potrebe Hrvatske vojske s 26 hrvatskih tvrtki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!