12:19 / 11.12.2018.

Autor: E.L.S./Hina/HRT

Predstavljen Nacionalni inovacijski sustav

-

-

Foto: - / -

Četiri su suštinske stvari na kojima će Ministarstvo gospodarstva prioritetno raditi u sljedeće dvije godine - industrija, inovacije, izvoz i investicije, poručio je Horvat.
Znanje, obrazovanje i inovacije određuju društveni razvoj i utječu na gospodarski rast, a uspostava kvalitetnoga inovacijskog sustava treba biti prioritet svakoga društva koje želi ekonomski napredovati, istaknuto je na konferenciji "Tematska inovacijska vijeća karika koja nedostaje".

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kroz Inovacisjko vijeće za industriju i pet tematskih inovacijskih vijeća stvara pretpostavke za inovativnu mrežu i stvaranje seta inovativnih projekata koji će biti pripremljeni da bismo u sljedećoj godini, kroz raspisani natječaj, u Hrvatsku privukli gotovo 660 milijuna eura namijenjenih u strukturnim fondovima za razvoj inovativnog inovacijskog sustava, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Formiranjem Nacionalnog inovacijskog vijeća, koje će u petak održati svoju drugu redovnu sjednicu, započelo se i s konkretnom pripremom i umrežavanjem onoga što Hrvatskoj fali - realnog poduzetničkog sektora, akademske zajednice i lokalne i centralne države.

U toj mreži, kako je pojasnio Horvat, više neće dominirati lokalna ili državna administracija, već će u tim vijećima 70 posto učesnika biti iz realnog sektora, 20 posto iz akademske zajednice i 10 posto iz lokalne i centralne administracije.

Novi financijski okvir EU za razdoblje od 2021. do 2027. će imati radikalni zaokret. Naime, neće se više dosadašnjim volumenom i tempom financirati kohezijska politika, poljoprivreda, ravnomjeran regionalni razvoj, već će za te politike biti namjenjeno daleko manje novaca, ali će se zato u inovativnom sustavu tražiti nove industrije a svaka članica EU koja napravi kvalitetniju pripremu i veću zalihu projekata, imat će pretpostavke povlačiti veću količinu novca iz strukturnih fondova, objasnio je ministar.

Horvat je kazao i kako hrvatsko gospodarstvo ne može održivo živjeti s gospodarskim rastom ispod 3 posto. Da bi nam se dogodio rast od 5 posto, svi se moramo promijeniti, istaknuo je.

Četiri su suštinske stvari na kojima će Ministarstvo gospodarstva prioritetno raditi u sljedeće dvije godine - industrija, inovacije, izvoz i investicije, poručio je Horvat.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić istaknuo je da se danas vodi bitka za pozicioniranje u globalnom svijetu kroz znanje, obrazovanje i inovacije. Mi ćemo se pozicionirati u svijetu ovisno o tome koliko budemo uspješni po znanju i prijenosu toga znanja u gospodarstvo. Bez inovacija i znanja ne možemo biti kompetitivni. Znanje, obrazovanje i inovacije određuju društveni razvoj i utječu na gospodarski rast, kazao je Kusić napominjući kako oni koji više ulažu u to imat će više uspjeha.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić također je istaknuo da su inovacije i inovacijski sustavi prioritet svakog društva koje želi napredak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!