18:24 / 31.01.2020.

Autor: Regionalni dnevnik

Predstavljen projekt izgradnje kampusa gejming industrije i e-sport arene

-

-

Foto: - / -

U Novskoj je predstavljen projekt izgradnje kampusa gejming industrije i e-sport arene. Time Grad Novska i Sisačko-moslavačka županija nastavljaju s razvojem projekata ulaganja u tu vrstu industrije.
Nakon prvog specijaliziranog inkubatora namijenjenog poduzetnicima koji se bave razvojem videoigara, u Novskoj je predstavljen projekt izgradnje kampusa gejming industrije i e-sport arene.

Time Grad Novska i Sisačko-moslavačka županija nastavljaju s razvojem projekata ulaganja u tu vrstu industrije.

Ova simulacija pokazuje kako bi trebao izgledati novi kampus gejming industrije u Novskoj. Imat će 80 tisuća četvornih metara površine, a uz fakultet i studentski dom izgradit će se i e-sport arena. Ugovor o suradnji na izgradnji potpisali su sisačko-moslavački župan, gradonačelnik Novske i direktor razvojne agencije SI-MO-RA.

- Zajednički tim osmislio je jednu ideju koja je početno bila smiješna za javnost i mnogi su se smijali, ali danas odgovorno tvrdim da smo na dobrom putu, kazao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

- Imamo već mlade ljude  i napravili smo ono što je najbitnije - stvaramo mlade stručnjake koji sad trebaju svojdaljnji napredak. Daljnji napredak smo osmislili kroz kapmus gdje bi onda im pružili mogućnost za rad i danakon našeg inkubatora imaju i poduzetnički akcelerator, naglašava Mario Čelan, direktor razvojne agencije SI-MO-RA.

U projekt razvoja inkubatora gejming industrije u Novskoj do sada je uloženo oko 20 milijuna kuna. Otvorene su 33 startup tvrtke koje u Novskoj rade punom parom na razvoju svojih prvih projekata. Za to im je na raspolaganju najmodernija tehnologija. Od Vlade očekuju i daljnju potporu, ali i da projekt kampusa proglase projektom od strateške važnosti za Hrvatsku.

- Ja bih volio da u Hrvatskoj imamo barem nekoliko ovakvih projekata. Projekt je fantastičan, projekt je upravo ono što Hrvatskoj treba, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Za realizaciju kampusa trebat će oko 50 milijuna eura, a izgradnja bi mogla početi najranije za dvije godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!