Predstavljen projekt veće energetske učinkovitosti u Thalassotherapiji

13:54 / 08.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

More izvor topline

More izvor topline

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U crikveničkoj specijalnoj bolnici za liječenje i rehabilitaciju Thalassotherapia u srijedu je predstavljen projekt provođenja veće energetske učinkovitosti u bolnici, uz pomoć tehnologije korištenja obnovljivih izvora energije, vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna.


Realizacija projekta u Thalassotherapiji, kojim će ta bolnička ustanova uštedjeti više od 70 posto primarne energije, ali i znatno pridonijeti očuvanju okoliša, je u nekoliko slijedećih godina.

Riječ je o opremanju strojarnice crikveničke bolnice električnom "dizalicom topline" prema principu voda-voda i uvođenju novog sustava grijanja potrošne tople vode i bazenske morske vode, i to iz obnovljivih izvora energije. To se provodi u sklopu upravo završenog Interreg Adrion projekta SEADRION.

Projekt se razvija u sklopu Dana plave energije BLUE DEAL i u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Predstavio ga je dr. Neven Duić, redoviti profesor zagrebačkog Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju i jedan od najeminentnijih svjetskih znanstvenika u području energetike. Prezentaciji su nazočili izaslanik primorsko-goranskog župana Petar Mamula i vodstva i medicinski djelatnici Thalassotherapije.

- Prirodni i obnovljivi izvori energije i moderne tehnologije korištenja mora kao izvora topline, već su aktualni načini eksploatacije, a samo dobro pripremljeni projekti naći će ubuduće i europske izvore novca, rekao je dr. Duić.

Zahvalio je mnogobrojnim suradnicima i sudionicima u dosadašnjem ostvarenju prve faze projekta, među kojima i aktualnoj ravnateljici Thalassotherapije Nataši Manestar i zaposlenicima cijele bolnice. Istaknuo je i značajnu ulogu ranijeg ravnatelja Brune Lončarića, na početku ostvarivanja ovog projekta.

Petar Mamula je rekao da će Primorsko-goranska županija kao i dosad, poticati dobre ideje primjene tzv. zelene tehnologije, te podupirati ostvarenje ovakvih i sličnih projekata u eksploataciji obnovljivih izvora energije i u očuvanju ljudskog okoliša.

Nataša Manestar, ravnateljica Thalassotherapije, istaknula je važnost ostvarenja ovog projekta za funkcioniranje bolničkog sustava i za cjelokupno još kvalitetnije poslovanje medicinske ustanove.

Ova bolnica je već 2014. i 2018. godine potvrdila svoju opredijeljenost u ekološki prihvatljivije načine upravljanja energetskim sustavima, a ovi novi izvori i načini grijanja potrošne tople vode i bazenske morske vode nova su kvaliteta u korištenju medija mora i solarnog polja vakuumskih koletora, podsjetila je.

Prva faza ostvarivala se tijekom 2019. i 2020. godine.

U grijanju prioritet su obnovljivi izvori energije, sunce i more, a kada to nije dovoljno ostaju mogućnosti dogrijavanja mehaničkim, strojnim načinima. Za te potrebe ugrađen je akumulacijski spremnik vode zapremine 6 tisuća litara. Solarni kolektori tijekom druge faze bit će ugrađeni čitavom površinom krova kotlovnice i praonice. Ukupna vrijednost prve faze iznosila je 1.141.752 kune, i to, osim sredstava bolnice, iz više izvora.

Aktualni radovi prema upravo predstavljenom projektu iznosit će još 1.200.000 kuna.

Ravnateljica Manestar zahvalila je Primorsko-goranskoj županiji kao osnivaču ustanove, što redovito sudjeluje u svim značajnijim projektima ove bolnice, te čestitala svim fizioterapeutima, koji i u crikveničkoj Thalassotherapiji čine znatan dio medicinskog osoblja, 8. rujna, Svjetski dan fizioterapeuta.

Crikvenička Thalassotherapia, koja u ovakvom ustrojstvu posluje već više od pola stoljeća, zapošljava 160 djelatnika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!