Predstavljena samohodna čistilica LYNX

11.09.2019.

13:57

Autor: M.Š./Hina

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Proizvod je u fazi testiranja, ali imaju već deset narudžbi. Prvo je vozilo prodano u Norvešku.
Tvrtka Rasco iz Kalinovca u srijedu je predstavila novi proizvod - kompaktnu čistilicu LYNX, što je projekt u koji je uloženo gotovo 30 milijuna kuna, a u Rascou očekuju da će im u budućnosti povećati prihode za gotovo 50 posto. , istaknuto je u srijedu na predstavljanju tog komunalnog vozila u klubu Lauba.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Predsjednik Uprave Rasco-a Ivan Franičević na predstavljanju tog komunalnog vozila u klubu Lauba istaknuo je da je prvenstvena namjena LYNX-a održavanje gradskih prometnica, nogostupa i parkirališta u urbanim centrima, u smislu prikupljanja lišća i nešto krupnijeg otpada, kao i prašine.

Osnovna cijena doseže mu oko 80 tisuća eura, maksimalna brzina mu je oko 50 km/h, a Franičević napominje da ga gradske službe mogu koristiti gotovo 10 mjeseci u godini, sve s ciljem povećanja kvalitete zraka u gradovima, s obzirom da promet podiže prašinu.

Rasco iz Kalinovca, pokraj Đurđevca, nastao je prije 30 godina, a danas svoje proizvode izvozi u 40-ak zemalja na pet kontinenata.

Godišnji prihod Rasco grupe u 2018. iznosio je 20-ak milijuna eura, a u ovom trenutku zapošljava oko 400 ljudi, od toga 340 u Kalinovcu gdje je sjedište i glavna tvornica, dok je u Senti u Srbiji zaposleno 60-ak radnika.

Glavni dio proizvodnog programa odnosi se na priključke strojeva za održavanje prometnica, kao i ljetno održavanje vegetacije, što uključuje snježne plugove i posipače, kranske kosilice, četke za snijeg, kao i četke i perače kolnika, a tu su i ARMS sustavi za nadzor, kao i širok spektar nadogradnji za različite tipove vozila.

Franičević je istaknuo je da će to i dalje ostati vrlo važan dio proizvodnog portfelja tvrtke, no nada se da će samohodni strojevi za čišćenje poput LYNX-a u budućnosti imati značajan udio u portfelju i prihodima.

- U ukupnosti ovaj proizvod bi trebao imati utjecaj od gotovo 50 posto na povećanje prihoda, rekao je Franičević. Franičević vjeruje da će taj projekt tvrtki omogućiti iduću fazu razvoja, primarno kroz značajno povećanje izvoza, koji već sada doseže 80 posto ukupnih prihoda. - Iako je proizvod još u fazi testiranja, a službena će prodaja početi krajem godine, oko 10 strojeva već je naručeno, a prvi primjerak je prodan u Norvešku, otkriva Franičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!