12:36 / 19.10.2021.

Autor: Hrvoje Gunjača/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Predstavljene mogućnosti financiranja za sektor plave ekonomije

Šibenik - "Plavi rast"

Šibenik - "Plavi rast"

Foto: HRT / HTV

U Šibeniku se održava Investicijska konferencija "Plavi rast", na kojoj su prvi put predstavljene mogućnosti financiranja za sektor plave ekonomije tijekom sljedećeg programskog razdoblja do 2027. godine. Uključuje to sve koji su vezani uz gospodarenje morem - od poduzetnika do znanstvenika i tijela državne uprave.

Cilj konferencije je potaknuti zemlje Mediterana na savjesno upravljanje plavim prirodnim bogatstvima.

- Oceani i mora stvaraju više od polovice kisika na Zemlji i apsorbiraju gotovo polovicu ugljikovog dioksida. Uz to su dom i za 80% živih bića. Bez dobre strategije za mora i oceane, nećemo ostvariti Europski zeleni plan, rekao je Hubert Cottogni iz Europskog investicijskog fonda.

- Projekti u okviru ovog programa, čiji proračun ukupno iznosi 275,9 milijuna eura, odnose se na područje inovacija, ekonomije s niskom razinom CO2, zaštite okoliša i zajedničkog upravljanja., rekla je Stella Arneri iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

U našem su ribogojilištu i zbog brige o okolišu, a ne samo manje zastupljenosti na tržištu, odlučili uzgajati nove riblje vrste.

U isto vrijeme narastu duplo više i dvaput brže od brancina i podlanice i samim time imaju manje faktore konverzije, manji utjecaj na prirodu. Onda opet, za te nove vrste potreban je razvoj hrane, koja se razvija u kompaniji. I opet se nalazi hrana sa sirovinama iz održivih izvora, objasnila je Renata Barićmenadžerica za istraživanje i razvoj tvrtke Cromaris.

A proizvodnja hrane iz mora ima znatno manje posljedice po okoliš od biljne i životinjske hrane proizvedene na kopnu. Hrvatska tu ima golem prostor za razvoj.

Čak 50 puta više Kina proizvede proizvoda iz akvakulture, nego jedna Europa, cijela EU. Ili jedna Norveška dva i pol puta više ribe nego cijela Europa! Znači, to su područja u kojima postoji ogroman prostor za napredak. Taj prostor, naravno, treba iskoristiti na održiv način jer smo svjesni da u ovom obalnom području postoje veliki konflikti za korištenje prirodnih resursa, smatra dr. sc.  Tomislav Šarić iz Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Konferencija Plavi rast okupila je sudionike u plavoj ekonomiji i stručnjake iz Hrvatske i još osam mediteranskih zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!