Predstavnici radnika Petrokemije traže sastanak s novom Upravom

18.05.2023.

12:52

Autor: Hina/HRT/R.S.

Petrokemija

Petrokemija

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Predstavnici sindikata u kutinskoj Petrokemiji zatražili su na skupu radnika od Uprave sastanak radi uspostave suradnje socijalnih partnera u interesu novih vlasnika i radnika.

- Upućeni smo jedni na druge i moramo surađivati da očuvamo funkcionalnost sustava. Jednostrane odluke bez pravodobnih objašnjenja, razgovora i argumenata, na žalost, rezultirale su ogromnim nezadovoljstvom radnika, stoji u dopisu, kojeg je potpisao glavni povjerenik sindikata EKN-a za Petrokemiju Davor Rakić.

Predstavnici radnika kutinske Petrokemije izrazili su u srijedu zabrinutost prvim odlukama novog vlasnika, turske Yildirim Grupe, tvrdeći da će zbog ukidanja smjenskog rada pasti plaće te da dugo neće biti pokrenuta proizvodnja.

-Ova se situacija mogla izbjeći da smo se na vrijeme sastali i o svemu otvoreno razgovarali. Na žalost već dva dogovorena sastanka nisu održana, poručio je u četvrtak Rakić.

Upravi predlažu da sastanak s predstavnicima sindikata održi što prije, a svakako prije Dana državnosti, te poručuju da su i dalje spremni "otvoreno, iskreno i argumentirano razgovarati o svemu".

- Premalo komunikacije i previše ega s bilo koje strane nije dobro za poslovanje i nije u ničijem interesu - niti vlasnika, niti Uprave niti radnika, navode predstavnici radnika.

Sindikati su nezadovoljni jer, kako navode u utorak na skupu radnika s predstavnicima Uprave nisu dobili odgovore turskog većinskog vlasnika Yildirim Grupe o najavljenim ulaganjima i pokretanju proizvodnje. Navode da su predstavnici uprave napustili taj skup te nakon nekoliko sati otkazali dogovoreni sastanak sa sindikatima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!