Predstavnici Štrajkaškog odbora nadziru ulaz u brodogradilište Uljanik

22.03.2019.

10:11

Autor: HRT

default error photo
Ekipa HRT-a bila je sa štrajkaškim odborom i u 4 sata ujutro.
Nakon punih sedam mjeseci bez plaće, radnici Uljanika od četvrtka su ponovno u štrajku i najavili su da će tako biti dok god država ne donese odluku - ili stečaj, ili restrukturiranje. Prolaz u pulsko brodogradilište moguć je jedino kroz manji ulaz na Bulevaru, kroz koji mogu proći vozila za hitne intervencije. Kooperantima su zabranili ulazak u brodogradilište. Premijer iz Bruxellesa poručuje - za konačnu odluku treba nam još vremena.

- Otvoreno: Uljanik - restrukturiranje ili stečaj?

Ekipa HRT-a bila je sa štrajkaškim odborom već u 4 sata ujutro. Bilo je naime najavljeno da će radnici s kruzera već tako rano pokušati ući u Uljanik i doći do svojih radnih mjesta. To se i dogodilo - pokušali su ući, bilo je tu i nekoliko kooperanata, međutim štrajkaški odbor sve je pokušaje ulazaka odbio.

Petra Neuner Geržinić je javila za Dnevnik da vrata do daljnjega ostaju zatvorena, a unutra i van mogu samo radnici. Kažu da će štrajkati do ispunjenja njihovih zahtjeva.HRT je snimio radnika koji danas nije mogao do polarnog kruzera do svojega posla, rekao je da ne zna što da radi te da će obavijestiti svoje šefove.Na mjestu događaja bila je i policija, no nije bilo potrebe za njihovom intervencijom jer je sve proteklo mirno. 

Dok štrajk traje, u Uljanik mogu ući samo radnici s Uljanikovim iskaznicama. Radnici štrajkaju na svojim radnim mjestima. Zasad, kažu, na ulice neće izlaziti.

Uputili su apel državnom vrhu. Od premijera Andreja Plenkovića očekuju da sazove barem telefonsku sjednicu Vlade na kojoj bi se raspravljalo o Uljaniku. Od predsjednika Sabora traže saborsku raspravu o Uljaniku, a predsjednici uz zahvalu za njezino dosadašnje razumijevanje situacije u Uljaniku i agonije koju radnici proživljavaju i njezino zalaganje za restrukturiranje pozivaju da dođe u Pulu i vidi kako je to biti sedam mjeseci bez plaće.

Štrajkaški odbor uputio je dopise i vlasnicima jaružala i kruzera koji se grade u Uljaniku, traže ih još malo strpljenja. Od Jan de Nula traže da ne odveze jaružal koji se tamo može završiti, ali radnici ne mogu raditi gladni. Vlasnicima kruzera također poručuju da se strpe još malo. 

Boris Cerovac potvrdio je kako ulaz u Uljanik, dok traje štrajk, nije dopušten  kooperantima koji rade na polarnom kruzeru.

- Mi naravno očekujemo početak restrukturiranja. Prekipjelo nam je, ne možemo više izdržati to poniženje koje nam radi Vlada, očito ne prepoznaje se glad i jad i muku ovih ljudi. Neka dođu i neka probaju živjeti 6-7 mjeseci bez plaće - poručio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku Đino Šverko

Premijer Plenković ističe da je pogrešno braniti kooperantima rad na kruzeru, jer je vlasnik broda nove radnike morao angažirati upravo zato što Uljanik nije poštovao dogovorene rokove. 

- I dolazi svaki dan iz jedne zemlje svojim avionom ne bi li osobno nadgledao kako se kvalitetno i bez propusta, s čvrstim kontrolama blagovremeno može napraviti ono što mu jako puno kasni i što mu povećava troškove, rekao je premijer Plenković.

Povećava troškove i državi, jer se aktiviraju jamstva, samo prošle godine više od 3 milijarde kuna. Plenković povlači paralelu - to su četiri proračuna Ministarstva vanjskih poslova.

- Mi smo kao Vlada plaćali jamstva za izgradnju brodova, koji se nisu napravili. Para nema, a nema ni brodova, komentira premijer, a bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić kaže kako je još prije godinu dana trebalo krenuti drugim smjerom.

- Stečaj s preustrojem. Tog trenutka bi više ljudi radilo u Uljaniku i 3. maju nego što ih je danas kad ih je 1.800 već otišlo, poručuje Čačić.

Restrukturiranje ili stečaj - na konačnu se odluku i dalje čeka.

Uljanikovci su jučer zavarivanjem vrata blokirali dva od tri službena ulaza u brodogradilište kao još jedan oblik pritiska na Vladu, koja bi, smatraju u Štrajkaškom odboru, trebala hitno donijeti odluku o tome što će biti s radnicima i brodogradnjom u Puli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!