08:39 / 28.04.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Predstavnik EK: Hrvatski stručnjaci najbolje znaju što Hrvatskoj treba

Zvonimir Savić i Ognian Zlatev

Zvonimir Savić i Ognian Zlatev

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Oporavak gospodarstva od koronakrize zasigurno će biti dugotrajan proces jer štete su ogromne. Europska unija pripremila je paket mjera pod nazivom Mehanizmi oporavka i otpornosti, a voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako je Hrvatskoj namijenjeno 9,97 milijardi eura, od čega su jedan dio bespovratna sredstva, a drugi zajmovi.

- To je prilično velik iznos za Hrvatsku da bi se poduprlo gospodarstvo u ovim kritičnim vremenima, poručio je Zlatev.


Dr. sc. Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za ekonomska pitanja, rekao je kako je novac prvenstveno usmjeren na provedbu reformi i s time povezanih investicija.


Zlatev je naglasio kako Komisija ne postavlja vrlo stroge uvjete za područja koja treba podupirati jer svaka države ima svoje specifičnosti. Međutim, dodao je, za njih su važna dva područja koja će podupirati - zelena tranzicija i digitalna transformacija.


- Jedini strogi zahtjev je da 37 posto iznosa ide na zelenu tranziciju, a 20 posto je za digitalnu transformaciju, rekao je Zlatev.


- Hrvatski stručnjaci najbolje znaju što Hrvatskoj treba, dodao je.


Savić je objasnio kako će odobrenje našeg plana trajati nekoliko mjeseci, a najkasnije do kraja ove godine mogu se očekivati predujmovi.


- Hrvatska će, nakon što naš plan bude potvrđen i odobren, zatražiti predujam u iznosu od 13 posto ukupnih sredstava. U pitanju je otprilike 6,1 milijarda kuna, naveo je Savić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!