13:46 / 31.07.2018.

Autor: Hina/HRT

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru 3. maja zatražio ostavku Uprave

Juraj Šoljić (snimio: Nel Pavletic/PIXSELL)

Juraj Šoljić (snimio: Nel Pavletic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić zatražio je u utorak da se utvrdi odgovornost Uprave.
Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić zatražio je u utorak da se utvrdi odgovornost Uprave brodogradilišta za loše poslovne rezultate te da da ostavku, a nakon što su objavljeni rezultate poslovanja u prvih šest mjeseci ove godine, po kojima je gubitak dosegnuo 151 milijun kuna.

Gubitak čini i rezervacija za gradnje u tijeku u visini od 133 milijuna kuna, koje se grade za Uljanik d.d., a teret je prenesen na 3. maj, dug dobavljačima je 159 milijuna kuna, a 3. maju nije vraćena pozajmica Uljaniku od 523 milijuna kuna, rekao je Šoljić za Hinu, ustvrdivši da to govori o vrlo lošem vođenju poslovanja riječkog brdoogradilišta i odgovornosti Uprave.

3. maj tone u ponor i neće se moći izvući iz njega, ako se ne smijeni Uprava, ne vrati se pozajmica i ako se ne odvoji se od Uljanika, smatra Šoljić. 

Istaknuo je da je, kao glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju, inzistirao na povratku pozajmice i odvajanju od Uljanika, kako bi se otvorila mogućnost da u riječko brodogradilište uđe novi investitor. Pozvao je Vladu RH da se aktivno uključi u postupak traženja novog investitora, dodajući da, uz talijansku tvrtku Fincantieri, postoje i drugi zainteresirani.

Mi još uvijek imamo volje i znanja za nastavak brodograđevne aktivnosti u Rijeci, poručio je Juraj Šoljić. 

Brodogradilište 3. maj zabilježilo je u prvih šest mjeseci ove godine ukupne prihode od 109,5 milijuna kuna, što je oko 80 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je gubitak te tvrtke, članice Uljanik Grupe, dosegnuo 151 milijun kuna.

Poslovni prihodi iznosili su u prvih šest mjeseci ove godine 65 milijuna kuna, što je oko 85 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada su iznosili 445 milijuna kuna.

Kratkoročne obveze u prvom polugodištu dosegnule su gotovo 303 milijuna kuna a među njima su obveze prema povezanim poduzetnicima porasle s lanjskih 39 na 118 milijuna kuna, dok su kratkoročne obveze prema dobavljačima smanjene s lanjskih 180 na 159 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!