18:35 / 21.12.2019.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HRT

Predviđa se rekordna blagdanska potrošnja

-

-

Foto: - / -

Potrošače ohrabruju naravno i trgovci, koji uvijek uređene izloge nekako baš u prosincu uspiju napraviti još ljepšima i privlačnijima.
Hrvati će i ove godine u prosincu rekordno trošiti. Blagdansku potrošnju Hrvatska gospodarska komora procjenjuje na čak 15 milijardi 300 milijuna kuna, što je oko pola milijarde više nego lani. Rekordna zaposlenost, porast plaća, odlična turistička sezona i porezna rasterećenja - sve to utječe na povećanu potrošnju građana.

Vikend uoči Božića pravo je vrijeme za veliku kupnju darova. Igračke, odjeća, kozmetika... ukrasni papir troši se na veliko. I hrana je nezaobilazni dio Božića. U božićne dane kupi se mnogo i potrebnog i nepotrebnog. Tek rijetke trgovine daju mogućnost vraćanja novca, ako se predomislimo.

Ako kupe proizvod koji im ne odgovara, a kupili su ga u klasičnoj trgovini, neće ga moći vratiti, vrlo vjerojatno, a ako ga kupuju putem interneta, onda imaju 14 dana kako bi vratili proizvod, i ono što bih ja rekla je da se ne moraju bojati internet prodaje, ona daje određene prednosti pa tako i to pravo da se predomisli, poručuje Dijana Kladar, odvjetnica za prava potrošača.

Na očekivano povećanje potrošnje u ovoj godini utječe rast plaća, porezno rasterećenje, doznake naših ljudi na radu u inozemstvu, kažu analitičari.

Potrošače ohrabruju naravno i trgovci, koji uvijek uređene izloge nekako baš u prosincu uspiju napraviti još ljepšima i privlačnijima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!