16:10 / 16.12.2018.

Autor: HRT

Prekinut štrajk u Uljaniku i Trećem maju - Horvat demantira spekulacije o stečaju

-

-

Foto: - / -

Očekuju da će državna Agencija za radnička potraživanja do kraja idućeg tjedna radnicima isplatiti minimalac za studeni u iznosu od 2.750 kuna te dio plaće za rujan i listopad.
Nakon gotovo dva mjeseca štrajka, radnici riječkog Trećeg maja vratili su se na posao, no nemaju čime raditi. Odluka uprave o nabavi materijala tek se očekuje.

Odlukom štrajkaškog odbora na posao su se danas vratili i radnici Uljanika kako bi se mogli dovršiti naručeni brodovi. No još se ne zna hoće li svi raditi ili samo oni koji žive u Puli jer radnicima koji dolaze iz okolice putni troškovi najvjerojatnije neće biti plaćeni. Radnici očekuju da će državna Agencija za radnička potraživanja do kraja idućeg tjedna radnicima isplatiti minimalac za studeni u iznosu od 2.750 kuna te dio plaće za rujan i listopad.Štrajkaški odbor Uljanika poslao otvoreno pismo premijeru i predsjednici 
Horvat uljanikovcima: Ako se plaća ne zaradi, ne može biti ni isplaćena 
Cerovac: Uprava Uljanika i Štrajkaški odbor zatražit će sastanak s ministrom Horvatom 

"Pokušat će se na taj način odradit neke hitne poslove putem kojih se može dobiti neka sredstva koja bi mogla sjesti na račune tih manjih društava, a samim time i isplatiti se dio plaće za dio radnika za 9. mjesec, ali nekog većeg i boljeg rješenja za sada nemamo. Osobno mislim da su trebali krenuti prema Zagrebu, što još uvijek nije kasno, ali eto krećemo s radom u ponedjeljak", rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanik Boris Cerovac. Po njegovim riječima, od početka godine do danas, na razini Uljanik Grupe otišlo je oko 1.300 radnika i svakim danom taj je broj sve veći.Horvat demantira spekulacije o stečaju Uljanika

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat demantirao je spekulacije o stečaju ili prinudnoj upravi u Uljaniku. Naglasio je kako nakon isplate treće plaće Vlada više nema legalnih mehanizama da financijski pomogne radnicima Uljanika. "Vlada stopostotnu rekonstrukciju brodogradilišta ne može i ne smije raditi. Jedini  mogući način i jedini suport kada tražimo pomoć EK ide u tom pravcu da u omjeru 50 - 50 Vlada pomognne. Strateškki partner koji će doći, ući i osigurati kontinuitet proizvodnje, što je prije moguće - treba napraviti sav potreban uvid i dati financijsku ponudu temeljem koje bismo u takvo strteško partnerstvo mogli ući", kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!