Prema prvoj procjeni ranih usjeva u 2023. manje pšenice i ječma

31.08.2023.

16:16

Autor: J.L./Hina/HRT

U 2023. manje pšenice i ječma

U 2023. manje pšenice i ječma

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Ekstremni vremenski uvjeti koji su obilježili proljeće 2023., pri čemu se posebno ističu poplavljena područja uslijed prekomjernih oborina i pritiska štetnih tvari u tlima, mogli bi, prema prvim procjenama, dovesti do smanjenja proizvodnje pšenice za 13%, te ječma za 20%, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.


Prve službene procjene, ističe se u priopćenju, ipak potvrđuju manji pad proizvodnje pšenice nego što se najavljivalo tijekom proljeća i ranog ljeta, a mogući razlozi su oporavak na pojedinim dijelovima i gotovo 10% više zasijanih hektara.

Slična je situacija i s ječmom kojeg je također zasijano više, no zbog značajno manjih prinosa prve procjene Državnog zavoda za statistiku govore o mogućih više od 20% pada.

U slučaju uljane repice situacija je drugačija, budući da su se površine pod uljanom repicom smanjile zbog prelaska na neke druge kulture, a prinos je povećan.

Hrvatska i mnoge zemlje već drugu se godinu zaredom suočavaju s ekstremnim vremenskim uvjetima koji su se prošle godine odrazili na proizvodnju kukuruza uslijed ljetnih suša, dok su se ove godine, zasad, prekomjerne oborine odrazile na ozime kulture, navodi se u priopćenju.

Otkupne cijene žitarica (pšenice, ječma i kukuruza) ove su godine niže od rekordno visokih koje su bile zabilježene prošle godine.

Pad cijena žitarica bio je izraženiji ranije ove godine te su se stabilizirale krajem lipnja, ističe se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg očekuju neometanu opskrbu domaćeg tržišta i nastavak izvoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!