11:09 / 14.11.2020.

Autor: A.P.C./P.F./HRT

Premijer o Moody'sovom podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Istodobno, Moody's je Hrvatskoj izmijenio izglede iz pozitivnih u stabilne, što sugerira da će ta agencija i idućih mjeseci hrvatski rejting zadržati na sadašnjoj razini.
Agencija Moody's sinoć je za jedan stupanj podignula kreditni rejting Hrvatske. Riječ je o jednoj od tri svjetske agencije, a kao što znamo, agencije Fitch i Standard&Poor su u mandatu naše vlade podigli hrvatski kreditni rejting na investicijski, a Moody's je jedina agencija koja nas sada drži jednu stepenicu ispod razine investicijskoga, no ona je povećana s BA2 na BA1, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare.

- Prema tome, Hrvatska danas ima po S&P i Fitchu BBB-, a po Moody'su BA1. U toj je ocjeni posebno važno jest da je vrlo jasno prepoznata politika Vlade RH u ovoj kriznoj situaciji i njezine pravovremeno poduzete korake u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi, dodao je premijer.

Naglasio je kako je zadržan investicijski rejting kod dviju agencija i dobili smo iskorak kod Moody'sa koji je nešto konzervativnija agencija i koja u nešto rjeđim frekvencijama objavljuje izvješća.

- Dakle, ovo je jedna pozitivna vijest i sad smo nadomak još jedne stepenice koja bi nas svrstala u investicijski kreditni rejting po sve tri agencije, dodao je.

Plenković je rekao kako je "posebno bitno to koliko je Moody's u svojoj analizi opisao značenje našega puta prema europodručju".

- Konzistentan i jasan put hrvatske Vlade zajedno s HNB-om i odluka da ulazimo u europski tečajni mehanizam 2, preuzimanje obaveza koje se odnose na jačanje sprečavanja pranja novca, jačanje poslovnog okruženja, bolje upravljanje u javnom sektoru i u konačnici jačanja pravosuđa, s ambicijom da Hrvatska 2023. u najranijoj mogućoj varijanti zamijeni kunu eurom, dodao je.

Rekao je kako politika koju vode i snalaženje u kriznim trenucima izrazito dobra i ohrabrujuća za hrvatsko gospodarstvo, poduzetnike, banke i sve građane jer ovakve ocjene znače da smo na dobrom putu.

- Što se tiče naših aktivnosti na Vladi, nakon što je rebalans proračuna stupio na snagu, podsjećam da smo uputili za nacionalne bolnice 868 milijuna kuna (...) To uključuje novac za bolnicu Klaićevu, Infektivnu kliniku Dr. "Fran Mihaljević", Nacionalnu memorijalnu bolnicu u Vukovaru. Istodobno, 472 milijuna kuna jučer je pušteno županijskim bolnicama. Dakle, 1,34 milijardi kuna jučer je realizirana, to se odnosi na obveze koje su imale zdravstvene ustanove. Još jedna odluka koja je po meni kapitalno važna, odlučili smo dati državnu potporu u iznosu od 88,5 milijuna kuna (...) pomoći Croatia Airlinesu, naglasio je premijer.

Osvrnuo se i na Vladine aktivnosti što se tiče nabavke cjepiva protiv COVID-19, rekao je da su u dogovoru s Europskom komisijom zaključeni sporazumi o kupnji cjepiva unaprijed, koje u ime članica EU-a zaključuje EU. Do sada su sporazumi zaključeni s AstraZenecom - dogovoreno je 300 milijuna doza, RH je naručila 2,7 milijuna doza.

Osvrnuo se i na Vladine aktivnosti što se tiče nabavke cjepiva protiv COVID-19, rekao je da su u dogovoru s Europskom komisijom zaključeni sporazumi o kupnji cjepiva unaprijed, koje u ime članica EU-a zaključuje EU. Do sada su sporazumi zaključeni s AstraZenecom - dogovoreno je 300 milijuna doza, RH je naručila 2,7 milijuna doza.

Što se tiče drugih farmaceutskih kompanija, sa Sanofijem je na razini EU-a dogovorena kupnja 300 milijuna doza, a raspodjela će se odrediti u prosincu, s Johnson & Johnsonom je dogovoreno 900.000 doza cjepiva, od Pfizera smo naručili i rezervirali milijun doza cjepiva. Premijer je pojasnio da će cjepivo najprije biti namijenjeno onima koji su najranjiviji.

Premijer je govorio i o dogovorima sa socijalnim partnerima, rekao je kako će se od 1. siječnja 2021. ići s povećanjem plaća ukupno za 4% za radnike i u javnim i državnim službama.

- Na taj način je zaokružena naša četverogodišnja politika kroz koju smo povećali osnovicu za 18.3%, rekao je.

Komentirao je i mjere za očuvanje radnih mjesta.

- Te mjere su bile jedna od najsnažnijih aktivnosti naše Vlade u suočavanju s krizom. Do sada je pristiglo prijava od 14.000 poslodavaca za 70.000 radnika (...) Mi očekujemo da ćemo kroz na naknade za očuvanje radnih mjesta do kraja godine izdvojiti preko 8 milijardi kuna koje će ići za očuvanje radnih mjesta i za zapošljavanje, dodao je.

Osnovica je po njegovim riječima u tom razdoblju porasla za 952 kune, a minimalna plaća za 904 kune.

Podsjetimo, u petak je agencija Moody's podigla kreditni rejting Hrvatske iz stupnja "Ba2" u "Ba1"', što je najviša razina neinvesticijskoj kategoriji. Istodobno, Moody's je Hrvatskoj izmijenio izglede iz pozitivnih u stabilne, što sugerira da će ta agencija i idućih mjeseci hrvatski rejting zadržati na sadašnjoj razini. Moody's kao ključne razloge revizije navodi povećani institucionalni kapacitet s obzirom na to da se Hrvatska priprema za ulazak u eurozonu i uvođenje eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!