21:55 / 12.05.2021.

Autor: Marko Percan, Kornelija Benazić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Premijer posjetio brodogradilište 3. Maj

Plenković posjetio brodogradilište 3. Maj

Plenković posjetio brodogradilište 3. Maj

Foto: Dnevnik / HRT

Premijer je sa suradnicima dan proveo u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Posjetio je brodogradilište Treći maj, gradilište druge cijevi tunela Učka, tvornicu duhana u Kanfanaru te jednu od naših najistaknutijih IT tvrtki, Infobip.

Nakon četiri godine u riječkom je brodogradilištu položena kobilica. Radnici Trećeg maja gradit će polarni kruzer Eclipse II., drugi za australsku Scenic grupu.

- Narudžbe za iduće godine pouzdane su i čvrste, zato smo sigurni da radimo dobar posao u gradnji ovog drugog kruzera, kaže Glen Moroney, vlasnik Scenic grupe.

Budućnost riječkog brodogradilišta trebala bi osigurati gradnja još triju takvih brodova od kojih svaki vrijedi 160 milijuna eura. Iz riječkog škvera poruka u onaj pulski.

- Želimo da se i oni postupno konsolidiraju i obavljaju one poslove koje su u ovoj fazi spremni preuzeti, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

S druge strane tunela Učka, premijer je obišao radove na nastavku gradnje Istarskog ipsilona, vrijedne 200 milijuna eura. Zaustavio se u kanfanarskoj tvornici duhana.

Vlasnik, British American Tobacco, ne samo da neće zatvoriti tvornicu nego najavljuje i 200 milijuna kuna novih ulaganja u grijane duhanske proizvode.

- Tvornica u Kanfanaru će proizvoditi jednu potpuno novu kategoriju proizvoda, čime Hrvatsku stavlja na prioritetne proizvodne lokacije unutar BAT grupe, najavio je Zvonko Kolobara, direktor BAT-a Adria.

To je bitno jer u ovoj tvornici radi 1600 ljudi, a o njoj ovise i uzgajivači duhana u Slavoniji.

- Vlada je vodila računa o hrvatskom gospodarstvu, da stvorimo preduvjete da sve strane kompanije i strani ulagači imaju jednaki tretman, a očito je da je BAT odlučio da im je tvornica u Kanfanaru važna, da žele ulagati, da je Hrvatska bitna, izjavio je Plenković.

Bitno je i pozicionirati Hrvatsku kao IT centar izvrsnosti. Pomoć Vladi u tome može biti vodnjanski Infobip, prvi hrvatski start-up koji je prešao milijardu dolara prihoda.

Ova tvrtka danas posluje na svim kontinentima, ima više od 3 tisuće zaposlenika, a impresivan je podatak da se njihovim uslugama koristi čak pet milijardi ljudi. Vladi nude partnerstvo.

- Fokusirano na kreiranje oko 1000 novih radnih mjesta unutar Infobipa u smjeru umjetne inteligencije ali i povezivanje s našim fakultetima i s vanjskim fakultetima, rekao je Silvio Kutić, izvršni direktor Infobipa.

Te s brojnim domaćim tvrtkama. Kojima bi se uz različite digitalne platforme pomoglo da plasiraju svoje proizvode u cijelome svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!